ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést az IRRS-misszió fogadására

2014.10.14

2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében kerül sor az integrált hatósági felülvizsgálati misszióra (IRRS), amelynek során egy nemzetközi szakértői stáb tekinti át az atomenergia békés célú alkalmazásának biztonságáért és védettségéért felelős magyarországi hatósági rendszer működését. A missziót előkészítő ülést az Országos Atomenergia Hivatalban 2014. október 1-2. között tartották.


Az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít az atomenergia békés célú, biztonságos felhasználására a tagországokban. Ennek érdekében még 2009-ben döntöttek arról, hogy a tagállamoknak legalább tízévente meg kell szervezniük a nemzeti hatóságaik önellenőrzését, valamint nemzetközi szakértői értékelést kell kérniük a biztonság folyamatos javítása céljából (2009/71/Euratom irányelv 9. cikk). Ennek teljesítése érdekében az Országos Atomenergia Hivatal kezdeményezte, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) IRRS-missziója keretében kerüljön sor az átvilágításra.

A teljes folyamat első szakasza a NAÜ útmutatása szerint végrehajtott önértékelés, amelyet a NAÜ által összeállított nemzetközi szakértőkből álló csapat felülvizsgálata követ. Az IRRS-misszió jelentése egyebek mellett áttekintést ad majd arról, hogy a magyarországi hatóságok megfelelően működnek-e, adottak-e működésükhöz a szükséges feltételek, hogyan javíthatják felügyeleti tevékenységüket, és felkészültek-e új atomerőművi blokkok engedélyezésére.

A misszió a nukleáris, az egészségügyi és a környezetvédelmi hatóság munkáját értékeli.

Az október első hetében megtartott kétnapos előkészítő ülésen elsősorban olyan gyakorlati kérdésekről egyeztettek a résztvevők, mint a felülvizsgálat időpontja, az ellenőrzés terjedelme, a nemzetközi stáb létszáma, valamint a helyszíni ellenőrzések és látogatások részletei. Az ülésen részt vett Mike Johnson, az Amerikai Egyesült Államok nukleáris szabályozó hatóságának (US NRC) magas rangú szakembere is, akit a magyarországi misszió vezetésére kért fel a NAÜ.


Horváth Kristóf, az OAH általános nukleáris főigazgató-helyettese megnyitóbeszédében kiemelte: az OAH nyitott a nemzetközi ellenőrzésekre, nem csak készséggel fogadjuk ezeket, hanem mi magunk is küldünk szakembereket hasonló missziókba. Az IRRS-misszió jelentőségét mutatja, hogy a teljes hatósági rendszert érinti, lefedi az atomenergia hazai alkalmazása széles spektrumának felügyeletét (röntgengépektől az atomerőműig). A főigazgató-helyettes tájékoztatta a NAÜ képviselőit, hogy az OAH vezetésével a magyar hatóságok felkészülése jó ütemben halad, a misszió 2015. évi látogatásához biztosítani fogjuk az elvárt feltételeket és körülményeket.

Hullán Szabolcs, az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese biztosította a felülvizsgálókat arról, hogy az OAH vezetése mindenben támogatja a misszió végrehajtását.

A hatósági önértékelésre való felkészülésről szóló korábbi hírünket itt olvashatja. Az IRRS-misszióról bővebben itt talál információt (angol nyelven).Facebook megosztás