ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Online megbeszélést folytatott az OAH a NAÜ-vel a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok tervezett módosításáról

2023.07.07
OAH-NAÜ megbeszélés OAH-NAÜ megbeszélés

Az Országos Atomenergia Hivatal 2023-ra tervezett egyik legjelentősebb feladata a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSZ) felülvizsgálata. A hazai jogszabályok szerint a felülvizsgálatot ötévenként el kell végezni annak érdekében, hogy a szabályozás kövesse a technológia fejlődését, az újonnan megjelenő nemzetközi követelményeket és ajánlásokat, biztosítva egyúttal a hatékony hatósági felügyeleti munka kereteit. Az OAH számára kiemelten fontos a nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség véleménye, ezért 2023. július 3-án online megbeszélést tartott a NAÜ szakértőivel a tervezett módosításokról.


Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke a megbeszélésen hangsúlyozta: a nukleáris hatósági felügyeleti tevékenységre vonatkozó módosítások koncepciójának lényege, hogy a hivatal az atomenergia alkalmazásához kapcsolódó kockázatalapú megközelítés középpontba helyezése mellett minél hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A tárgyalás során az OAH szakértői részletesebben ismertették a koncepció elemeit, majd a NAÜ szakértői fogalmazták meg észrevételeiket, kiemelve az engedélyesek és beszállítóik irányítási rendszereinek erős hatósági felügyeletét, az ellenőrzések tervezésénél a nukleáris biztonsági kockázatok, valamint a rendelkezésre álló hatósági erőforrások figyelembevételének fontosságát.

A megbeszélést követően megállapítható, hogy a koncepció és a tervezett módosítások összhangban állnak a NAÜ felvetéseivel. A NAÜ pozitívan reagált az OAH azon kezdeményezésére, hogy a hasonló tagországi tapasztalatok megosztására nemzetközi fórumot biztosítson.Facebook megosztás