ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Elfogadták az Összefoglaló Jelentést Bécsben

2015.06.02
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2015. május 11-22. között Bécsben tartották a Kiégett Fűtőelemek Kezelésének Biztonságáról és a Radioaktív Hulladékok Kezelésének Biztonságáról szóló Közös Egyezmény Ötödik Felülvizsgálati Értekezletét. Az ülésen elfogadták azt a jelentést, amelyben a részes országok az előző értekezlet óta eltelt három évről számoltak be.


A Közös Egyezmény részes országai háromévenként Felülvizsgálati Értekezletet tartanak, amelyen beszámolnak az előző értekezlet óta eltelt időben történt változásokról, illetve a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésének hazai gyakorlatáról. A részes országok a felülvizsgálati értekezletet megelőzően Nemzeti Jelentést nyújtanak be a Közös Egyezmény titkárságának, amelyet a többi tagország számára is elérhetővé tesznek. Magyarország 2014-ben elkészült jelentését itt olvashatja.

Az Ötödik Felülvizsgálati Értekezleten magyar előadásra is sor került, amelyben a hazai szakemberek kitértek az Országgyűlés által jóváhagyott nemzeti radioaktívhulladék-kezelési politikára és az annak alapján készülő programra. Bemutatták a kiégett fűtőelemek, illetve a radioaktív hulladékok kezelésének hazai létesítményeit, azok munkáját, valamint az atomenergia alkalmazásának biztonságáért felelős hatósági rendszert is. A beszámolót követően kérdésekre válaszoltak az NFM, az RHK, az OSSKI és az OAH képviselői.

Az értekezlet második hetében plenáris üléseken vitatták meg az országcsoportok jelentéseit a részvevők. A vita alapján az értekezlet a legközelebbi Nemzeti Jelentésben négy témát javasolt bemutatni (a Közös Egyezményben foglaltakon túl): szakképzett munkatársak és a munkájukhoz szükséges anyagiak biztosítása; a lakosság bevonása a hulladékkezelési döntésekbe, hogy meglegyen a kellő bizalom a létesítmények biztonságos üzemeltetése iránt; a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek kezelésére vonatkozó átfogó és fenntartható stratégia kialakítása; valamint a zárt sugárforrások kezelésének gyakorlata.

Az Ötödik Felülvizsgálati Értekezlet Összefoglaló Jelentése megállapítja a felülvizsgálati folyamat jelentőségét, valamint a nyílt és őszinte párbeszéd fontosságát a hulladékkezelés biztonságának növelése érdekében. Az Összefoglaló Jelentést itt olvashatja.Facebook megosztás