ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Szállítási fizikai védelmi gyakorlat az ORFK-val együttműködésben

2017.02.10

Az Országos Atomenergia Hivatal az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködésben 2017. február 8-án Pest megye területén sikeres szállítási fizikai védelmi gyakorlatot hajtott végre, amelynek során az országos segélyhívó számra radioaktív anyagot szállító gépjármű eltulajdonításának bejelentése érkezett, ezt követően megtörténtek a szükséges rendőri intézkedések.


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői által 2013-ban lebonyolított védettségi felülvizsgálat (International Physical Protection Advisory Service - IPPAS) – amely a nukleáris védettség nemzetközi ajánlásainak magyarországi megvalósítását vizsgálta felül – a szállítási védettségre vonatkozó értékelésében javasolta, hogy a szállítás közben bekövetkező fizikai védelemmel kapcsolatos esemény (mint például a szállítójármű eltulajdonítása) során a rendőrség reakcióideje is meghatározható legyen.

A mostani gyakorlat valósághű lebonyolítására az Országos Atomenergia Hivatal olyan szereplőket kért fel, akik biztosítani tudtak tapasztalattal rendelkező személyeket és az előírásoknak megfelelően felszerelt gépjárművet. A gyakorlat során az autóba szerelt GPS által küldött jelek alapján nyomon követhető volt az eltulajdonított gépjármű helyzete, így a bejelentés és az azt követő rendőri intézkedés is valós adatokon alapult.

A gyakorlat végén, a járőrök helyszínre érkezését követően, az előzetes értékelés keretében a résztvevők és a megfigyelők a végrehajtást sikeresnek ítélték meg. A gyakorlat tapasztalatainak részletes értékelését minden résztvevő szervezet bevonásával az OAH a későbbiekben el fogja készíteni, melyet a 2017 júniusára tervezett védettségi utóvizsgálaton (IPPAS follow-up) a nemzetközi szakértők rendelkezésére bocsájt.Facebook megosztás