ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

IRRS-misszió: interjú az utóvizsgálatot végző delegáció vezetőjével

2018.09.28

Három évvel ezelőtt interjút készítettünk Michael R. Johnsonnal, a 2015-ös IRRS-misszió vezetőjével. Az akkori delegációhoz képest most kevesebb szakértő érkezett Magyarországra, valamint feleannyi idő alatt kell a munkával végezniük. Egy hét alatt a felülvizsgálat és a számos személyes interjú elvégzése mellett össze kell állítani az újabb jelentés tervezetét is. A felülvizsgálati misszió kapcsán újból interjúra invitáltuk Michael R. Johnsont, hogy osszon meg pár érdekességet velünk.


Egy ilyen utóvizsgálatnál kizárólag az előző jelentésben foglalt észrevételek, javaslatok mentén haladnak, vagy ugyanúgy, ahogy akkor, mindenre figyelnek, és akár új javaslatok is születhetnek?

Amíg a 2015-ös misszió célja a nukleáris létesítményekre és az atomenergia alkalmazására vonatkozó szabályozás felülvizsgálata volt, a „követő misszió” során azt a fejlődést nézzük, amit Magyarország elért az akkor tett javaslatok és ajánlások alapján. Ebből a szempontból a mostani felülvizsgálat szűkebb területre fókuszál. Ahogy áttekintjük az azóta végzett tevékenységeket, elképzelhető, hogy újabb hiányosságokat, vagy fejlesztendő területeket találunk, amelyekkel kapcsolatban új ajánlásokat és javaslatokat fogalmazunk meg.

Ilyenkor ellenőrzik-e, hogy a korábban megállapított jógyakorlatok még mindig élnek-e, esetleg vannak-e újabbak, vagy csak a fejlesztendő területekre fókuszálnak?

A jó gyakorlatok olyan kiemelkedő eljárásokat, gyakorlatokat, intézkedéseket, programot vagy teljesítményt takarnak, amelyek máshol még nem figyelhetők meg. Magyarország tekintetében számos jó gyakorlatot állapítottunk meg az előző misszió során. Ezeket a NAÜ megosztotta a nemzetközi közösséggel, hogy segítse az országokat a hatósági tevékenységük fejlesztésében. A jó gyakorlatok túlmutatnak a jelenlegi követelmények vagy elvárások teljesítésén, ezért nem szükséges fenntartani őket, és nem vizsgáljuk felül azokat a mostani misszió során. Függetlenül attól, hogy fennmaradnak-e, tevékenységük fejlesztéséhez továbbra is példát jelenthetnek más hatóságok számára. Az IRRS csapata az előző misszió óta elért eredmények és változások felülvizsgálata során akár új jó gyakorlatokat is beazonosíthat.

Az egyhetes időintervallum, a kisebb szakértői csapat mennyire jelent hatékonyabb munkát, nagyobb kihívást az előző misszióhoz képest?

Folyamatos elvárás, hogy az IRRS-misszió hatékony és eredményes legyen. Egy felülvizsgálati misszió azonban általában kisebb a korábbihoz képest, mivel a szakértők bizonyos témákra jobban összpontosítanak (elsősorban azokra, amelyekkel kapcsolatban az előző misszió ajánlásokat és javaslatokat tett), és nem kell felülvizsgálni a nukleáris biztonság és sugárbiztonság teljes nemzeti szabályozását.

Mivel ugyanazok a szakértők vettek részt a 2015. évi misszióban, mint a mostaniban, a csapat már ismeri a nemzeti szabályokat. Ez lehetővé teszi, hogy rövidebb idő alatt elvégezzük a felülvizsgálatot.

Ez a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 100. IRRS-missziója. Milyen különleges jelentősége van ennek a csapat számára?  

Az, hogy ez már a 100. IRRS-misszió, határozottan tükrözi az IRRS-program sikerét, amely program folyamatos fejlődést és tartós értéket képvisel, valamint lehetővé teszi a nemzeti hatóságok tevékenységének fejlesztését és a NAÜ biztonsági előírásainak az átültetését a világ minden táján. Ezért ez mérföldkő a NAÜ-nek és a tagországainak. Bár minden egyes missziónak azonos jelentősége van az IRRS-ben résztvevők számára, a csapat nagyon büszke erre a különleges teljesítményre.

Az interjút Körmendi Gábor, az OAH tájékoztatási felelőse készítette.Facebook megosztás