ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

OAH-s előadások a pályaorientációs napon

2021.12.14
Pályaorientációs nap Pályaorientációs nap

2021. december 11-én a Kerék Általános Iskola és Gimnázium meghívására az intézmény pályaorientációs napjának keretében az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa tartott előadást a környezetünkben lévő sugárzásokról, a nukleáris védettségről és a sugárvédelemről, a radiológiai és nukleáris balesetek témakörében, valamint az OAH feladatairól, bemutatva a mérnöki területek nyújtotta lehetőségeket. Az előadások között a diákoknak lehetőségük volt megtekinteni az OAH interaktív kiállítását, ahol a hivatal szakértői válaszoltak a kérdéseikre, továbbá megismerkedhettek a hazai nukleáris létesítményekkel és a nukleáris biztonság kérdéskörével.


Az első előadás rövid áttekintést adott a környezetünkben előforduló sugárzásokról, legyen szó érzékelhetőről, vagy az ember számára érzékelhetetlenről.

Emellett fontos részét képezte az ismeretterjesztésnek az árnyoldalak bemutatása is, mint a különböző balesetek áttekintése (pl. Csernobil, Fukusima): azok okainak és tanulságainak ismertetése, kiemelve a nemzetközi szervezetek szerepét is az események értékelésében (pl. hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskála).

A nukleáris létesítmények és a radioaktív anyagok fizikai védelme kapcsán megtudhatták a gimnazisták, hogy mit jelent a mélységében tagolt védelem, a radioaktív anyagok szállításának milyen speciális követelményei vannak, valamint olyan fogalmakkal ismerkedhettek meg, mint a tervezési alapfenyegetettség, vagy a védettségi kultúra.

Zárásként a diákok áttekintést kaptak az OAH feladatairól és szerepéről a nukleáris biztonság területén, a mérnökök változatos szakmai feladatairól, a szakma kihívásairól, és a terület nyújtotta lehetőségekről.Facebook megosztás