ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Bécsben befejeződött a NAÜ 64. közgyűlése

2020.09.29
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember 21–25-én Bécsben tartott 64. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. További határozatok elfogadására is sor került az ügynökség biztosítéki tevékenységének hatékonyabbá tételéről, valamint arról, hogy a NAÜ a COVID-19 járvány idején is folytassa feladatainak végrehajtását megbízatásának minden területén.


A közgyűlést idén egyszerre fizikai részvétellel és virtuális formában is megrendezték. A NAÜ 171 tagállama közül 141 képviseltette magát, valamint nemzetközi szervezetek, nem kormányzati szervezetek és a média képviselői is a mintegy 500 résztvevő között voltak.

A magyar delegáció élén Dán Károly, Magyarország Bécsi Állandó Képviseletének vezetője állt. A nagykövet Magyarország nevében elmondott beszédében megemlítette a nukleáris területtel kapcsolatos legfontosabb eseményeket, amelyek hazánkban a 2019. évi 63. NAÜ-közgyűlés óta történtek, és megköszönte az ügynökség által Magyarországnak nyújtott támogatást a koronavírus elleni küzdelemben.

A közgyűléshez kapcsolódó szokásos programtól eltérően a COVID-19 járványhelyzet miatt idén az Országos Atomenergia Hivatalnak nem volt lehetősége kétoldalú megbeszéléseket folytatni más hatóságok képviselőivel.

A NAÜ kapcsolódó hírét (angolul) itt olvashatja.Facebook megosztás