ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Magyar hatósági delegáció látogatása Varsóban

2019.05.28
magyar-lengyel találkozó magyar-lengyel találkozó

A lengyel nukleáris hatóság meghívására az Országos Atomenergia Hivatal szakértői delegációja 2019. május 21-22-én Varsóba látogatott, ahol kétoldalú megbeszéléseket folytatott a közös érdeklődésre számot tartó területekről, az aktuális feladatokról, a nukleáris létesítmények működéséről. A magyar delegációt Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese vezette.


A program során a résztvevők meglátogatták a lengyel nemzeti nukleáris kutatóközpontot, az általuk üzemeltetett Maria kutatóreaktort, valamint a szintén hozzájuk tartozó izotópkutató központ laborjait is . Az intézmény vezetője részletes áttekintést adott az aktuális kutatási projektjeikről, működésükről és az előttük álló kihívásokról.

A lengyel kutatóközpont működése nemzetközi szinten elismert, fiatal kutatókat is vonzó, magas presztízsű szakmai központ, amely kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.

A lengyel nukleáris hatóság bemutatta a 2019 januárjában megújult szervezeti felépítést, megosztotta a szervezeti átalakuláshoz kapcsolódó tapasztalatokat, valamint részletes előadást tartottak egy különleges szimulációs gyakorlatot tartalmazó projektről, amelynek keretében a hatóság vizsgálja, hogyan tudná feldolgozni egy atomerőmű létesítési engedélykérelmét. Ezen kívül beszámoltak az atomerőmű létesítésére vonatkozó tervek jelenlegi állásáról. A lengyel hatóság kiemelten érdeklődött a 2018-as, magyarországi hatósági rendszert felülvizsgáló IRRS-követőmisszóval kapcsolatos tapasztalatok iránt, mivel idén fogadja Lengyelország is a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség misszióját.

A magyar delegáció beszámolt a hazai nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók működésének aktualitásairól, valamint az új atomerőművi blokkok létesítésének helyzetéről.Facebook megosztás