ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Interjú Michael R. Johnsonnal – helyzetjelentés az IRRS-misszió első hete után

2015.05.18

Michael R. Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának (US NRC) igazgatóhelyettese, az IRRS-misszió vezetőjeként válaszolt kérdéseinkre, összefoglalva az első hét tapasztalatait.


Először is szeretném megköszönni, hogy időt szakított erre az interjúra. A missziót megnyitó értekezleten azt mondta, hogy nagyon intenzív két hét következik. Mire gondolt pontosan, és mi történt eddig?

A misszió maga egy nagyon intenzív munka. A legtöbb szakértő szombaton érkezett többhetes előkészítés után. Vasárnap áttekintettük a céljainkat, a tervezett tevékenységet, valamint beszélgettünk az előzetes benyomásainkról. Az érintett hatóságok vezetőivel, minisztériumi munkatársakkal való találkozás után nagy számban készítettünk interjúkat, helyszíni szemléket tartottunk és kérdéseket tettünk fel. Sok hasznos megbeszélésünk volt, jól indítottunk.

Milyen feladatok maradtak a jövő hétre?

A továbbiakban is folytatjuk az információcserét a magyar hatósági partnerekkel, hogy finomítsuk meglátásainkat és tisztázzuk a még fennmaradó kérdéseket. Jelentéstervezetet készítünk az előzetes észrevételeinkkel és következtetéseinkkel. Hétfőn átbeszéljük a különböző területekhez kapcsolódó eredményeket. Az előzetes jelentés tervezetét szerdára készítjük el, majd a partnereinkkel áttekintjük a dokumentumot. Péntek reggelre minden lényeges módosítást átvezetünk, majd záróértekezletet tartunk. A misszió hivatalos része eddig tart, azonban a munka nem ér véget addig, amíg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség meg nem kapta az utolsó észrevételeket és nem készítettük el a végleges jelentést.

A megnyitón kiemelte, hogy a hatósági rendszert nem ellenőrzik, hanem felülvizsgálják. Miért annyira fontos ez a különbség? Milyen elvek és célok mentén működik egy ilyen misszió?

Azt gondolom, hogy ez egy lényeges különbség. Az ellenőrzés a követelmények teljesítésének hiányosságait vizsgálja, amelynek célja eltérések megállapítása. Az IRRS-misszió célja viszont az, hogy a NAÜ követelményeinek való megfelelés felülvizsgálatával elősegítsék a fogadó ország hatósági rendszerének fejlesztését. Ez lehetőséget biztosít a kölcsönös információcserére, valamint a jó gyakorlatok azonosítására, amelyből a világ összes nukleáris biztonságért felelős szabályozó hatósága profitálhat.  

Annak ellenére, hogy az IRRS-misszióra szigorú szabályok vonatkoznak, az országok között bizonyára vannak különbségek. Milyen sajátosságai vannak hazánknak?

Bár mindegyik ország arra törekszik, hogy – a NAÜ követelményeivel összhangban – garantálja a társadalom egészségének védelmét és biztonságát és megvédje a környezetet, az országok között – Magyarországot is beleértve – különbség van például a kormányzati struktúra, a jogrendszer szintjén. A követelmények azonban lehetővé teszik a különböző megoldásokat.

Az interjút Körmendi Gábor, az OAH tájékoztatási felelőse készítette.Facebook megosztás