ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Román nukleáris hatósági delegáció látogatása hazánkban

2019.02.15
Román delegáció Román delegáció

2019. február 12-14. között a román nukleáris hatóság elnöke által vezetett szakértői delegáció érkezett Magyarországra, hogy konzultáljon az EU sugárvédelemmel foglalkozó irányelvének hazai átvételéről, az irányelvben foglaltak gyakorlati megvalósításáról.


A delegációt Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese fogadta. Köszöntőjében hangsúlyozta a szomszédos országokkal való jó együttműködés fontosságát, különösen olyan témák mentén, amelyek mindkét ország számára kihívást jelentenek.

A főbb témák között szerepelt a radon és más természetes előfordulású radioaktív anyagokkal kapcsolatos határmenti együttműködés, a nukleárisveszélyhelyzet-kezelés, a radioaktív anyagok tiltott kereskedelmének kétoldalú kezelése. A román delegáció kiemelten érdeklődött a radonnal kapcsolatos kérdések iránt (pl. radontérkép).

A program részeként megtekintették a Paksi Atomerőművet, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, valamint a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót.

Az együttműködés folytatásaként a román fél meghívta az Országos Atomenergia Hivatalt arra a májusi, radonnal foglalkozó konferenciára, amelyre a román EU-elnökség keretében kerül sor. Ezen felül reményüket fejezték ki, hogy a mostani megbeszélés témáihoz kapcsolódóan további szakértői konzultációkra kerül sor.Facebook megosztás