ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Diplomáciai Konferencia Bécsben: nyilatkozatot fogadtak el a CNS-hez kapcsolódóan

2015.02.09

2015. február 9-én Diplomáciai Konferencia kezdődött Bécsben a Nukleáris Biztonsági Egyezményhez (CNS) kapcsolódóan. A fukushimai atomerőmű-balesetet követően a nemzetközi közösség sokat tett az atomerőművek biztonságának megerősítése érdekében. Sok részes állam jelezte igényét az egyezmény módosítására, a fukushimai tapasztalatok beépítésére az Egyezmény szövegébe; Svájc konkrét, szöveges javaslatot tett. A konferencia előkészítése során világossá vált, hogy a svájci javaslattal kapcsolatban nem lehet konszenzust kialakítani, azonban egyetértés volt egy közös nyilatkozat kiadásában, amelyet a február 9-i ülésnapon fogadtak el az országok.


A bécsi nyilatkozat, bár nem kötelező érvényű, mégis fontos elkötelezettséget jelent a részes államok számára: az eredeti svájci javaslaton túlmutató, annál átfogóbb biztonsági célkitűzéseket fogalmaz meg.

A nyilatkozat három fő javaslatot tesz:

  • az új atomerőművek létesítésénél már a tervezésnél figyelembe kell venni a balesetek megelőzésére vonatkozó követelményeket, illetve azt, hogy baleset esetén se történjen jelentős környezeti kibocsátás;
  • a már üzemelő atomerőműveket rendszeresen biztonsági felülvizsgálatnak kell alávetni; a felülvizsgálatok alkalmával azonosított biztonsági fejlesztéseket végre kell hajtani;
  • a nemzeti szabályozásoknak és követelményeknek követniük kell a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség útmutatásait, valamint törekedni kell a CNS felülvizsgálati konferenciákon azonosított jó gyakorlatok hasznosítására.

Az Országos Atomenergia Hivatal eddig is ebben a szellemben végezte feladatát, s hazánk már korábban is több olyan erőfeszítést tett, amely eredményeként megfelel a nyilatkozat célkitűzéseinek.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség követelményei az egyik legfontosabb forrása a hazai szabályozásnak, a nukleáris biztonsági követelményeket tartalmazó jogszabályt – összhangban a hazai előírásokkal – rendszeresen felülvizsgáljuk. Az új blokkokra vonatkozó követelményrendszer kialakításánál, szabályzataink és útmutatóink megújításánál már figyelembe vettük a konferencia előkészítésénél megjelenő javaslatokat és a fukushimai baleset tanulságait.

A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolóknál tízévente Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatot tartunk, amelynek eredményeként az engedélyesek biztonságnövelő intézkedéseket hajtanak végre.

Az Európai Uniós országok számára a fukushimai baleset után elhatározott Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot követően Nemzeti Akciótervet fogadtunk el (2014-ben pedig felülvizsgáltuk) és megküldtük az Uniónak. Ez a terv olyan intézkedéseket tartalmaz, amely a fukushimai baleset tapasztalatait hasznosítva tovább növeli a Paksi Atomerőmű biztonsági tartalékait.

Hazánkban 2015-ben kerül sor a NAÜ IRRS missziójára, amelynek során nemzetközi delegáció világítja át az atomenergia biztonságos és békés célú, magyarországi felhasználását felügyelő hatósági rendszert.

A Nyilatkozat szövegét (angolul) ITT érheti el, a konferenciáról szóló NAÜ tudósítás angolul ITT olvasható. A CNS-ről bővebben itt olvashat.Facebook megosztás