ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Karbantartási munkák az 1-es blokkon

2017.05.15

2017. május 13-án reggel az 1. blokkot rövid időre lekapcsolták a villamosenergia-rendszerről annak érdekében, hogy az 1. turbina generátorához tartozó főtranszformátoron karbantartási munkát végezzenek. A blokkot már visszaindították, a főtranszformátor meghibásodásának megelőzése érdekében elvégzett karbantartásnak nincs hatása a nukleáris biztonságra.


A blokk teljesítményét rövid időre azért kellett 0 MW-ra csökkenteni, mert a főtranszformátor üzemen kívül helyezéséhez a generátorok és a transzformátorok közötti vezetékszakasz teljes feszültségmentesítésére volt szükség. Miután a karbantartandó főtranszformátort kiszakaszolták a blokk 50 %-os teljesítményen üzemelt. A karbantartási munkák befejezése után a blokkot rövid időre ismét lekapcsolták a villamosenergia-rendszerről a főtranszformátor üzembe vételéhez, majd a felterhelést követően a blokk május 15-én délután érte el a névleges teljesítményt.
A 2., 3. és 4. blokkok üzemelését a karbantartási tevékenység nem érintette.

Az 1. blokkon végrehajtott le- és felterhelések során a reaktor hűtése biztosított volt, a teljesítményváltoztatást a személyzet az előírások maradéktalan betartása mellett hajtotta végre. Az ilyen jellegű – biztonságot nem érintő – eseményeket az OAH számára nem kell bejelenteni, azonban a Hivatal a blokkok leterhelésével járó esetekben is folyamatosan követi az adott blokk állapotát.Facebook megosztás