ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Közlemény a Péterfy Kórház hatósági ellenőrzéséről

2019.05.24

Az elmúlt héten közérdekű bejelentés érkezett az Országos Atomenergia Hivatalhoz, melyben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet (továbbiakban Intézet) Fiumei úti telepehelyének műtőiben üzemeltetett röntgenberendezések alkalmazásának sugárvédelmi hiányosságaira hívták fel a hatóság figyelmét, kérve a hatósági intézkedést. Az OAH ellenőrzésének eredményéről az alábbiakban adunk tájékoztatást.


Az OAH a bejelentés alapján megkezdte a hatósági vizsgálatot, amely során ellenőrizte az Intézet sugárvédelemmel és fizikai védelemmel kapcsolatos engedélyeit, a munkahelyi sugárvédelmi szabályzatát, továbbá helyszíni ellenőrzést is tartott. Az eddigi vizsgálatok tapasztalatai a következők.

A Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzatra vonatkozó hatósági jóváhagyás érvényessége lejárt. A 2016-ban bekövetkezett jogszabályi változások alapján a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat hatósági jóváhagyásának már nem önálló engedélyezési eljárásban kell megvalósulnia. A dokumentum szükség szerinti felülvizsgálata és betartása azonban kötelező. A hatósági felülvizsgálat alapján megállapítást nyert, hogy az Intézet a bekövetkező személyi és műszaki változásokat nem vezette át a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzatba. Emellett a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzatban a személyi sugárterhelés ellenőrzésére, a berendezések kezelésére és a védőeszközök használatára vonatkozó rendelkezések betartása nem volt teljeskörű.

Az Intézetben alkalmazott védőeszközök jelentős többsége megfelel a követelményeknek.

Az OAH helyszíni mérései alapján kijelenthető, hogy az ellenőrzött védőeszközökkel ellátott munkavállalók sugárterhelése a fennálló körülmények között nem haladja meg a jogszabályokban foglalt határértékeket, és megfelel a vonatkozó szabványokban foglaltaknak.

Az Intézet vezetősége a helyszíni ellenőrzésen tett nyilatkozatában elkötelezte magát a védőeszközök szükség szerinti cseréje, valamint a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat felülvizsgálata mellett.

A hatósági vizsgálat megfelelő lezárásához az Országos Atomenergia Hivatal hivatalból érvényesítési eljárást indított a hatékonyabb sugárvédelmi intézkedések biztosítása érdekében.

Az OAH sugárvédelemmel kapcsolatos feladatairól bővebben itt olvashat.Facebook megosztás