ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Rendben lezajlottak az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett közmeghallgatások

2014.05.08

2014. május 5-én az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezéséhez kapcsolódóan, május 6-án előbb a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzemeltetési engedélyének módosításához, majd a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkjának tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezéséhez kapcsolódóan tartott közmeghallgatást az OAH, bevonva az érintett létesítményeket és szakhatóságokat.


2013 végén az OAH javaslatára került sor az Atomtörvény átláthatóságot és transzparenciát elősegítő módosítására. Ennek eredményeképpen a törvény már szabályozza, hogy a hatóságnak mely eljárások során kell közmeghallgatást tartania. Ez a fórum lehetőséget biztosít a lakosság és a különböző szervezetek számára adott ügyek részleteinek megismerésére, véleményük kifejtésére.

A május 5-én és 6-án tartott közmeghallgatásokat kiemelt figyelem övezte: az eljárás ügyfelei és az érdeklődő lakosság mellett civil szervezetek is részt vettek az eseményen, valamint a sajtó is jelen volt. A legtöbb kérdés az új atomerőművi blokkokhoz és az üzemidő-hosszabbításhoz kapcsolódott.

Bár a közmeghallgatásokról szóló hirdetményben is jelezte a hivatal, sokak számára mégis újdonságot jelentett, hogy az eljárások valamennyi irata nyilvános és hozzáférhető.

A közmeghallgatásokat lezáró beszédében Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója megköszönte az érdeklődők aktív részvételét, valamint felhívta a figyelmet, hogy a hivatal a jövőben számos hasonló rendezvényt tart majd, ahol szintén várja az ügyfelek, a lakosság és a civil szervezetek véleményét, kérdéseit.

A közmeghallgatásokról készített jegyzőkönyveket legkésőbb az eljárások végéig közzéteszi az OAH. A dokumentumok elérhetők lesznek nyomtatott formában Paks Város Polgármesteri Hivatalában (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.) és az OAH székházában (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.), továbbá elektronikusan az OAH honlapján (www.oah.hu).Facebook megosztás