ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Lezajlott a WENRA 2022. évi tavaszi ülése

2022.04.12
WENRA WENRA

2022. április 5-6. között részben személyes jelenléttel Bonnban, részben online csatlakozással került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) tavaszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyaltak az ukrán helyzethez kapcsolódó WENRA tevékenységekről, áttekintették a WENRA kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos munkáját, valamint a szervezet előtt álló kihívásokat, az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatait, valamint meghallgatták és elfogadták a munkacsoportok beszámolóit.


Az ülés első, teljes jogú tagok részére fenntartott szakaszában megvitatták a WENRA-tagsággal kapcsolatos kérdéseket, ahol döntés született korlátozott számú megfigyelővel való bővítésről, valamint a tagság rendszeres felülvizsgálatáról. A továbbiakban üdvözölték az Egyesült Államok újdonsült megfigyelői státuszát. Részletesen tárgyalták az ukrán helyzettel kapcsolatos eddigi WENRA-tevékenységeket, amelyeket a tagok megfelelőnek és elegendőnek tartottak, valamint a WENRA megváltozott geopolitikai helyzetben betöltött szerepét. A kis moduláris reaktorok témakörében a WENRA folytatja a szabályozási gyakorlatok összegyűjtését, hogy a későbbiekben egységes szabályozási elvárásokat fogalmazhasson meg.

A plenáris ülés meghallgatta a WENRA egyes munkacsoportjainak elmúlt időszakban végzett tevékenységeiről és a hatóságok fontosabb, nukleáris biztonságot érintő kérdésekről szóló beszámolóit, majd a tagok döntöttek arról, hogy a következő plenáris ülésre 2022. november 9-10-én kerül sor Liverpoolban.Facebook megosztás