ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Sikeres közmeghallgatás Pakson: számos kérdés és vélemény hangzott el

2016.12.15

Az új atomerőművi blokkok telephelyengedély-kérelmére indult hatósági eljárás részeként az Országos Atomenergia Hivatal közmeghallgatást tartott 2016. december 13-án Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban. A közel 150 érdeklődő részvételével zajlott rendezvényen a lakosság mellett társadalmi és politikai szervezetek képviselői is megjelentek. Az OAH, valamint az engedélykérelmet benyújtó MVM Paks II. Zrt. képviselői minden kérdésre részletesen válaszoltak.


Az eseményen az OAH-t 11 fős, míg a szakhatóságot, a Baranya Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bányászati Osztályát 3 fős küldöttség képviselte. Az engedélyes, az MVM Paks II. Zrt. részéről a telephelyvizsgálati és értékelési program végrehajtásában és a jelentés elkészítésében részt vevő szakértők is helyet foglaltak.

A résztvevőket először Lehota Mihály, az OAH főosztályvezetője tájékoztatta a nukleáris létesítmények telephely-engedélyezésétől az üzemeltetésig tartó időszak hatósági eljárásairól, valamint a telephelyengedélyre vonatkozó, jogszabályok által meghatározott eljárási és nukleáris biztonsági követelményekről.

Az MVM Paks II. Zrt. képviseletében Aszódi Attila mutatta be a résztvevőknek az elvégzett vizsgálatokat, a kapott eredményeket, valamint a telephely alkalmasságára vonatkozó következtetéseket.

A közmeghallgatáson a résztvevőknek lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni, illetve véleményt nyilvánítani a telephely-engedélyezési eljárással kapcsolatban. A több mint 3 órás rendezvényen az OAH és az MVM Paks II. Zrt. képviselői minden egyes kérdést megválaszoltak.  

A közmeghallgatáson kérdések hangzottak el többek között az eljárás időtartamáról, az eljárásba bevont szakemberek számáról, a meglévő és új blokkok párhuzamos üzemének hatásairól, valamint az atomerőművet érő esetleges külső hatások következményeiről. Egyebek mellett arra is választ vártak a jelenlévők, hogy mivel az 5. és 6. blokkok telephelyét már korábban is vizsgálták, miért van szükség ugyanazt a telephelyet ismét engedélyeztetni? A kérdésre válaszolva az OAH képviselője kifejtette, hogy a hazai jogszabályok szerint minden nukleáris létesítmény saját, önálló telephelyen létesülhet és minden létesítmény esetében korszerű, a legfrissebb tudományos és technikai elvárásoknak megfelelő vizsgálatokkal kell meggyőződni a telephely alkalmasságáról.

A közmeghallgatás végén Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese ismertette az eljárás további menetét.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója zárásként megköszönte az érdeklődést, kiemelve, hogy a hivatal számára mennyire fontos a vélemények megismerése, valamint annak a lehetősége, hogy az érdeklődőkben felmerülő kérdéseket közvetlenül válaszolhassa meg. A közmeghallgatáson elhangzottak a hatósági döntést segítik, az eljárást lezáró határozatban is hasznosulnak.

A közmeghallgatásról készített jegyzőkönyv, később pedig az ügyben született hatósági döntésről szóló hirdetmény megtalálható lesz Paks Város Polgármesteri Hivatalában, az OAH honlapján (www.oah.hu) és a közigazgatási hirdetmények portálon (http://hirdetmenyek.magyarorszag.hu) is.Facebook megosztás