ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-ellenőrök képzése az OAH-ban

2015.11.12

A különböző országokból érkező résztvevők magyar szakmai támogatással, hazánkban tartott képzés keretében készültek fel az Iránban folytatandó, Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti nukleáris biztosítéki ellenőrzésre.


Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszeréhez. A magyar támogató program részeként az OAH 2015 áprilisában már tartott egy nukleáris biztosítéki tanfolyamot Magyarországon, amit a NAÜ nagyon sikeresnek ítélt, ezért újabb szakemberek képzésének lehetőségét kérte az OAH-tól. A 2015. november 2-6. között a NAÜ biztosítéki felügyelői számára tartott továbbképzést az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közösen bonyolította le. A képzés célja a nemzetközi helyszíni ellenőrzési tevékenységek gyakorlása volt.

A tanfolyam résztvevői annak a csoportnak a tagjai, amelyet a NAÜ arra jelölt ki, hogy nukleáris biztosítéki ellenőrzést hajtsanak végre Iránban. A képzés tehát szorosan összefüggött a NAÜ közeljövőben tervezett kiterjedt iráni ellenőrzési tevékenységével.

A képzés szervezését, valamint a hozzá kapcsolódó nemzeti hatósági feladatokat az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának szakemberei végezték el. Az egyhetes tanfolyam során a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki ellenőrei három munkacsoportban az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, az Izotóp Intézet Kft-nél, a Radanal Kft-nél, a GANZ Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft-nél és az RHK Kft. Mecseki Környezetvédelmi és Kutató Bázisán (az egykori uránbánya RHK Kft-hez tartozó részén) gyakoroltak különböző ellenőrzési helyzeteket és feladatokat. A képzés utolsó két napján a résztvevők összefoglalták tapasztalataikat, valamint a tanulságokat.Facebook megosztás