ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Radioaktív anyagok védettségével kapcsolatos továbbképzés

2018.10.01

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2018. szeptember 24. és 27. között a radioaktív sugárforrások védettségével kapcsolatos, „International Response Force Training” elnevezésű továbbképzést tartott a hazai társszervezetek és engedélyesek részvételével.


A képzésen a hazai rendvédelmi szervek mellett a nukleáris létesítmények és a nagyobb radioaktív anyag felhasználók vettek részt. A kurzuson az amerikai instruktorok bemutatták a radioaktív anyagok védelméért felelős fizikai védelmi rendszerek kialakításának alapelveit, az engedélyesek vagy a reagáló erők által készítendő, egy esetleges rendkívüli esemény kezelésére szolgáló, úgynevezett Target Folder (célmappa) tartalmi elemeit és az elkészítésének módját.

Az amerikai előadások mellett az Országos Atomenergia Hivatal munkatársa a hazai hatósági rendszerről és a nemzeti intézkedési tervekről, az Országos Közegészségügyi Intézet Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának szakértője pedig a hatósági felügyelet alól kikerült források kereséséről és begyűjtéséről, illetve az ehhez kapcsolódó magyar kapacitásokról tartottak előadást.

Az oktatás gyakorlati részén a résztvevőknek egy hipotetikus létesítmény célmappáját kellett elkészíteniük, majd meglátogatták az egyik budapesti engedélyes telephelyét. A látogatást követően a delegáltak három csoportban dolgoztak: az egyik csapatnak a telephely reagálási stratégiáját kellett elkészítenie, a másiknak egy támadási tervet kellett kidolgoznia a telephely ellen, a látogatás során szerzett információk alapján, a harmadik csoport pedig ezen tervek életszerűségét és megvalósíthatóságát vizsgálta.  

A jelenlevők a zárónapon egy törzsvezetési gyakorlat keretén belül mutatták be a képzésen elsajátított ismeretek gyakorlati hasznosítását, amely során az egyik csapat felügyelete mellett, a másik az elkészített terv alapján egy virtuális támadást intézett a telephely ellen, amelyre a harmadik csapatnak kellett reagálnia és a támadást felszámolnia.

Zárásként az instruktorok értékelték a négy napot: az amerikai fél kiemelte a jó együttműködést a hazai rendvédelmi szervezetek és engedélyesek között. Elismerte továbbá, hogy a hazai védettségi rendszer erős jogszabályi alapokkal és hatékony hatósági munka támogatásával rendelkezik.Facebook megosztás