ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről

2022.10.14
Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiemelt figyelemmel követi a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetét, különös tekintettel az erőmű közelében zajló háborús eseményekre. A NAÜ szakértői állandó helyszíni jelenléttel biztosítják, hogy az erőmű helyzetéről megbízható információkat kapjon az ügynökség. Az elmúlt hét napban kétszer is megszakadt a Zaporizzsjai Atomerőmű kapcsolata a külső elektromos hálózattal, mindkétszer be kellett indítani a dízelgenerátorokat az erőmű hűtésének és biztonsági rendszereinek működtetéséhez. A hálózati betáplálást mindkét alkalommal sikerült helyreállítani.


Jelenleg az ukrán-orosz konfliktusban érintett Zaporizzsjai Atomerőmű hat reaktora leállított állapotban van, de folyamatosan elektromos áramra van szükség a reaktorok hűtéséhez és az alapvető nukleáris biztonsági funkciók ellátásához. Az erőmű tartalék áramellátását biztosító dízelgenerátorok körülbelül 10 napig rendelkeznek üzemanyaggal.

Október 12-én reggel a Zaporizzsjai Atomerőmű külső áramellátása megszűnt, mert az utolsó működő 750 KV-os vezeték egyik alállomása megsérült. A jelenlévő NAÜ szakértői csoport közölte, hogy az erőmű a vezetéket helyi idő szerint 13 óra 40 perc körül tudta visszacsatlakoztatni. Ezután tudták lekapcsolni a tartalék áramforrást jelentő dízelgenerátorokat.

Raffael Grossi, a NAÜ főigazgatója üdvözölte a külső energiaellátás helyreállítását, de hangsúlyozta, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátása továbbra is veszélyeztetett. Ezt támasztja alá, hogy már korábban, október 8-án is megszakadt az erőmű külső áramellátása az erőmű közelében kiújuló harcok miatt. Ezt másnapra megjavították.

A hálózaton kívüli, biztonságos áramellátás elengedhetetlen a nukleáris biztonság fenntartásához. Ez a követelmény a hét nélkülözhetetlen nukleáris biztonsági és védelmi pillér között szerepel, amelyeket a NAÜ főigazgatója még az orosz-ukrán konfliktus elején felvázolt .Facebook megosztás