ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nukleáris védettségi csúcstalálkozó Hágában

2014.04.03
Hágai csúcstalálkozó Fotó: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) Hágai csúcstalálkozó
Fotó: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA)

2014. március 24-25. között Hágában került megrendezésre a 3. Nukleáris Védettségi Csúcs 53 állam- és kormányfő, 13 külügyminiszter, valamint az ENSZ, az Európai Unió, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Interpol vezetőinek részvételével. A rendezvény jelentősége, hogy az első számú politikai vezetők tárgyaltak a nukleáris védettség kérdéseiről. A részt vevő országok áttekintették az elmúlt két évben elért eredményeiket, és meghatározták a közeljövő legfontosabb feladatait. A Martonyi János külügyminiszter által vezetett hazai delegáció tagjaként Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vett részt az eseményen.


Hazánk legfontosabb eredményei az elmúlt két éves időszakban az átfogó fizikai védelmi szabályozás bevezetése, a Budapesti Kutatóreaktor üzemanyagának konverziója nagy dúsítású uránról kisdúsítású uránra, a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálatának Magyarországra vonatkozó ellenőrzése (mely a hazai eredmények elismerésével zárult), valamint a NAÜ és az OAH között kötött együttműködési megállapodás a hazai képzési és kutatási potenciál nemzetközi hasznosítására.

A hágai eseményhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal összefoglaló anyagot készített, amelyet itt olvashat.Facebook megosztás

Kapcsolódó dokumentumok