ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ-ellenőrök képzése hazánkban

2015.05.05

Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszeréhez. A magyar támogató program részeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – a NAÜ-vel közösen – ismét továbbképzést tartott a NAÜ biztosítéki felügyelői számára 2015. április 20. és 24. között. A képzés célja a Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti nemzetközi helyszíni ellenőrzési tevékenységek gyakorlása volt.


A képzés szervezését, valamint hozzá kapcsolódó nemzeti hatósági feladatokat az OAH Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály szakemberei végezték. Az egyhetes tanfolyam során a NAÜ biztosítéki ellenőrök három munkacsoportban az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, az Izotópkutató Intézet Kft-nél, a Radanal Kft-nél, a GANZ Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft-nél és az RHK Kft. Mecseki Környezetvédelmi és Kutató Bázisán (az egykori uránbánya RHK Kft-hez tartozó részén) gyakoroltak ellenőrzési szituációkat. A képzés végén a munkacsoportok tagjai és a vezető koordinátorok beszámoltak az ellenőrzésekről és következtetéseikről a több országból érkezett oktatók és a magyar biztosítéki hatóság szakemberei előtt.

Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője a tanfolyamot záró megbeszélésen elmondta: a nemzetközi ellenőrökkel közösen végzett ellenőrzések tanulságosak voltak, az értékelések a magyar hatóság szakemberei számára is hasznos információt nyújtottak. Megköszönte a képzés előkészítését végző külföldi és hazai szakemberek értékes munkáját, és jelezte, hogy a magyar hatóság – az előző évekhez hasonlóan – jövőre is kész elvállalni a tanfolyam házigazdájának szerepét.

A nukleáris biztosítéki rendszerről, valamint a Kiegészítő Jegyzőkönyvről itt találhat rövid összefoglalót.Facebook megosztás

Kapcsolódó dokumentumok