ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Legújabb kutatási eredmények bemutatása az OAH által szervezett szemináriumon

2023.06.23
TSO-szeminárium TSO-szeminárium

Idén tizenhatodik alkalommal, június 21-én rendezte az Országos Atomenergia Hivatal a műszaki támogató intézményeinek legújabb kutatási eredményeit bemutató hagyományos évenkénti szemináriumát. Az OAH munkáját műszaki és tudományos kérdésekben támogató kutatóintézetek, cégek és szervezetek hat előadás keretében adtak áttekintést a hivatal számára végzett 2022-es projektjeik legfontosabb eredményeiről.


A nukleáris biztonsággal kapcsolatos hatósági tevékenység területén nemzetközi elvárás a műszaki támogató intézmények (Technical Support Organisation, TSO) bekapcsolása a hatósági munka támogatásába.

Az Országos Atomenergia Hivatal 1996-ban indította el az MMT-programot, amelynek célja az, hogy segítse az OAH szakmai tevékenységének műszaki tudományos megalapozását, valamint a hatósági munka közvetlen támogatását, például oly módon, hogy egyes hatósági ügyekben háttérelemzéseket, értékeléseket készítenek az intézmények.

Az eseményre az Energiatudományi Kutatóközponttól, a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft-től, a PaB Kft-től, a SAFIT Consult Kft-től, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézettől érkeztek előadók. Belső veszélyek kezelése, a fukusimai baleset tanulságai, fűtőelemek biztonsága, reaktor hűtőkörének biztonsági vizsgálata, radioaktív anyagok szállításának szabályozása, valamint nukleáris anyagok kimutatásának módszerei témában tartottak előadásokat.

A TSO-szeminárium idén is kiváló lehetőséget biztosított az előadások során és azokat követően szakmai beszélgetésekre, eszmecserére a hazai és nemzetközi szinten is elismert szakemberek, kutatók, iparági és hatósági szakértők között.Facebook megosztás