ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nem tervezett leállás történt a finnországi Olkiluoto 2 erőműben

2020.12.10
Forrás: www.tvo.fi Forrás: www.tvo.fi

A finn nukleáris hatóság (STUK) közlése szerint 2020. december 10-én délután 1 óra körül le kellett állítani a finnországi Olkiluoto atomerőmű 2. blokkját, mert a főgőzvezetéknél a sugárzási szint egy rövid időre hirtelen megemelkedett. Minden biztonsági rendszer működik, a vizsgálati eredmények alapján a fűtőelemek nem sérültek, épek. A telephelyi sugárzási értékek a normál tartományban vannak. A környezet és a lakosság nem volt és nincs veszélyeztetve, az esemény a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legalacsonyabb, 0 besorolást kapta.


Az atomerőmű 1. blokkja normál teljesítményen üzemel.

Az Olkiluoto Atomerőmű Helsinkitől mintegy 220 km-re északnyugatra, az Olkiluoto-szigeten található.

A finn atomerőműben két BWR típusú, forralóvizes reaktor található (Olkiluoto 1 és 2), amelyek egyenként 890 MW névleges teljesítményűek, valamint egy létesítés alatt álló EPR típusú reaktor. A forralóvizes reaktorok esetében a gőz nem különálló gőzfejlesztőkben keletkezik, hanem magában a reaktorban (1. ábra 1. berendezés) és a főgőzvezetéken (1. ábra 6. berendezés) keresztül jut a turbinákra (1. ábra 8-9. berendezés).


1. ábra: A forralóvizes reaktor elméleti sémája (Forrás: wikipedia)Az Országos Atomenergia Hivatal az eseményt folyamatosan nyomon követi és tájékoztatja a lakosságot.

A hazai, valamint az európai térség háttérsugárzás-adatai itt érhetők el.

Az INES-skáláról bővebb információt itt találhat.Facebook megosztás