ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Bécsben megtartották a 65. NAÜ-Közgyűlést

2021.10.01
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 65. Közgyűlését 2021. szeptember 20. és 24. között tartották Bécsben. A tagállamok által elfogadott határozatok többek között megerősítik a NAÜ műszaki együttműködési tevékenységét, a biztosítéki rendszer hatékonyságát, valamint a nukleáris biztonság és védettség, a nukleáris tudomány, technológia és alkalmazások területén tett erőfeszítéseit.


A Közgyűlésen több mint 1600 delegált vett részt személyesen vagy virtuálisan. A NAÜ 173 tagállama közül 148 képviseltette magát, ezen kívül nemzetközi szervezetek, nem kormányzati szervezetek és a média képviselői jelentek meg.

A Közgyűlés margóján számos kísérőrendezvényre került sor, amelyek közül a legfontosabbnak a Tudományos Fórum tekinthető, amely az állatokról az emberekre terjedő betegségek megelőzésének, előkészítésének és kezelésének módjaira összpontosított.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára Magyarország nevében elmondott beszédében megemlítette a nukleáris területhez kapcsolódó legfontosabb eseményeket, amelyek hazánkban a 2020. évi 64. Közgyűlés óta történtek, valamint megköszönte a NAÜ-nek a COVID-19 elleni védekezésben Magyarországnak nyújtott támogatását.

Idén az Országos Atomenergia Hivatalnak is lehetősége volt kétoldalú találkozókat tartani más nemzeti hatóságok képviselőivel. Delegációnk a cseh, az egyiptomi, a fehérorosz, a finn, a horvát, az orosz, a szlovák és a török társhatóságok küldöttségével találkozott. Az OAH képviselői a NAÜ műszaki együttműködési főosztályával is kétoldalú megbeszélést tartottak.Facebook megosztás