ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Fókuszban a fukushimai balesetet követő intézkedések az ENSREG 23. ülésén

2016.11.14

Az ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) az európai nukleáris biztonsági hatóságok vezetőiből álló tanácsadó szervezet évente két alkalommal ülésezik Brüsszelben, feladata egyebek mellett, hogy álláspontjával, véleményével szakmai támogatást nyújtson az Európai Bizottságnak nukleáris kérdésekben. Az ez évi második ülésére 2016. november 10-én került sor, amelyen kiemelt szerepet kaptak a fukushimai balesetet követő stresszteszt nyomán elhatározott további vizsgálatok és értékelések kérdései.


A vizsgálatok következő szakaszában az atomerőművek öregedésének, az öregedési folyamatok kezelésének speciális kérdéseit vizsgálják a szakemberek, és az eredményeikről készülő jelentést átadják értékelésre az Európai Bizottságnak.

A felülvizsgálati tevékenység első fontos lépéseként a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) elkészítette és feltöltötte honlapjára – ezzel társadalmi vitára bocsátva – a nukleáris létesítmények öregedés-kezelésének 2017. évi tematikus felülvizsgálatáról készítendő nemzeti jelentésekre vonatkozó specifikáció-tervezetét, melyet november végéig véleményezhetnek az érdeklődők.

Az ENSREG ülésén rögzítették a folyamat további elemeit és meghatározták a legfontosabb lépésekhez rendelt határidőket is.

A társadalmi vita alapján a vizsgálatokkal és a jelentéssel szemben támasztott követelmények véglegesítését követően a tagországok 2017 elején kezdik meg a vizsgálatokat, amelyek eredményéről 2017 végéig jelentést nyújtanak be az Európai Bizottságnak. A Bizottság értékelésével a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása mellett 2018-ban zárul a folyamat.Facebook megosztás