ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-szakértői misszió Dél-Afrikában magyar szakmai támogatással

2019.01.23
NAÜ szakértői misszió NAÜ szakértői misszió

A dél-afrikai Nemzeti Nukleáris Hatóság felkérésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői missziót szervezett, amelynek célja az volt, hogy a nukleáris hatóság kommunikációs kompetenciájának fejlesztéséhez nyújtson segítséget. A 2019. január 14-17. között tartott misszió delegációjában a NAÜ szakértője mellett a STUK finn hatóság kommunikációs vezetője, valamint az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.


A négynapos rendezvényen 15-en vettek részt különböző szervezetektől. Számos, kommunikációhoz kapcsolódó előadás hangzott el, többek között a stratégia és tervezés, a közösségimédia-használat, a kommunikációra vonatkozó nemzetközi követelmények, a célcsoportok szerinti kommunikáció témakörében. Az OAH tájékoztatási felelőse bemutatta a magyar nukleáris területet, a nukleáris terület kommunikációjára vonatkozó hazai jogi szabályozást, az OAH kommunikációs stratégiáját és a kommunikáció tervezésének folyamatát, a közmeghallgatások szervezésére kialakított rendszert, továbbá a nukleáris hatósági kommunikációra vonatkozó főbb elveket, a rendelkezésre álló eszközrendszert, valamint a területhez kapcsolódó kihívásokat.

Gyakorlati feladatként konkrét, a valós dél-afrikai helyzethez igazodó kommunikációs tervet kellett készíteni a résztvevőknek (az egyik csoportnak új atomerőműhöz kapcsolódó hatósági kommunikációhoz, a másiknak újonnan létrehozott sugárvédelmi hatóság közismertebbé tételéhez kapcsolódó tervet kellett írnia és bemutatnia). Emellett a résztvevőknek egy teljes közmeghallgatást kellett előkészíteniük és lebonyolítaniuk, amelynek témája az új atomerőmű létesítési engedélye volt.Facebook megosztás