ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Az OAH elnökének látogatása a NAÜ-nél

2022.06.29
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix 2022. június 23-án hivatalos bemutatkozó látogatást tett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél. Az elnökasszonyt Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója fogadta, valamint helyettesei közül: Lydie Evrard nukleáris biztonsági és védettségi főigazgató-helyettes, Massimo Aparo, a nukleáris biztosítéki terület vezetője, valamint Hua Liu, a műszaki együttműködés területért felelős főigazgató-helyettes.


Kádár Andrea Beatrix a NAÜ főigazgató találkozók során beszámolt az OAH jogállásában bekövetkezett változásokról, amelyek elősegítik, hogy az eddigieknél is hatékonyabb, korszerűbb és független nukleáris szabályozó hatósággá váljon. A NAÜ főigazgatójánál tett látogatása során az elnökasszony kiemelte, hogy Magyarország mindig nagy figyelmet fordított a NAÜ-vel való együttműködésre minden lehetséges szinten és témában, és megerősítette, hogy ehhez az elkötelezettségünkhöz a jövőben is ragaszkodni fogunk.

A nukleáris biztonsági és védettségi főigazgató-helyettessel folytatott megbeszélésen az OAH elnöke leszögezte, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a nukleáris biztonsági és védettségi kérdéseknek, mivel a magas szintű biztonság és védettség fenntartása az országban meglévő valamennyi nukleáris létesítmény és tevékenység sikeres működésének elengedhetetlen feltétele.

Massimo Aparónál tett látogatása során Kádár Andrea Beatrix utalt a magyar biztosítéki támogató program 30 éves évfordulójára és nagyra értékelte a NAÜ határozott elkötelezettségét a Magyarországgal való ilyen jellegű együttműködés fenntartása iránt.

Hua Liu, műszaki együttműködés területért felelős főigazgató-helyettesnél az elnök asszony kifejtette, hogy Magyarország nagyra értékeli az Ügynökség műszaki együttműködési tevékenységét a nukleáris alkalmazások minden területén. Egyúttal megköszönte az Ügynökség Műszaki Együttműködési Program keretében Magyarországnak nyújtott támogatását. Az évek során ez a program számos más terület mellett segített Magyarországnak az atomenergia békés célú felhasználása infrastruktúrájának létrehozásában.

Az OAH elnökének látogatásával egy időben került sor a NAÜ kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos kezdeményezése (Nukleáris harmonizációs és szabványosítási kezdeményezés) nyitóértekezletére is, amelyen a NAÜ főigazgatójának meghívására a magyar hatóság részéről Kádár Andrea Beatrix mellett Rétfalvi Eszter hatósági igazgató és Czerovszki Tamás főosztályvezető is részt vett. Az OAH jelenlegi célja a témakörben a nemzetközi fejlemények szoros figyelemmel kísérése.Facebook megosztás