ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Jelentős érdeklődés, sikeres sajtótájékoztató

2015.01.27

Jelentős érdeklődés mellett tartotta évindító sajtótájékoztatóját az Országos Atomenergia Hivatal. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kiemelte: a nukleáris területen a hatósági tevékenység átláthatósága és nyitottsága különösen fontos, és ennek biztosítása érdekében jelentős erőfeszítéseket tesz a hivatal. Többek között közmeghallgatásokat és nyílt napot tart, konferenciákat szervez, valamint 2015-től Facebook oldalt hoz létre.


Hullán Szabolcs nukleáris biztonsági főigazgató-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonság garantálása érdekében az OAH folyamatosan – tavaly összesen 412 alkalommal – ellenőrizte a hazai nukleáris létesítményeket. Az atomerőműben a jelentésköteles események száma csökkent, máshol kedvezően alacsony volt. Hozzátette: 2014-ben minden esemény INES-0-ás besorolású volt, tehát a nukleáris biztonság szempontjából nem volt jelentősége.

Horváth Kristóf általános nukleáris főigazgató-helyettes tájékoztatójában kiemelte: hazánk elismertségét mutatja, hogy a magyar szakemberek rendszeresen részt vesznek nemzetközi nukleáris biztonsági felülvizsgálatokban, illetve nemzetközi képzéseket és gyakorlatokat tartanak hazánkban. „2015-ben a hivatal látja el az Európai Nukleáris Védettség Területén Kompetens Hatóságok Szövetségének (ENSRA) elnökségi feladatait.” „2015-ben az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének nagyszabású nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatára készülünk fel” – mondta Horváth Kristóf.

Újságírói kérdésre válaszolva Fichtinger Gyula elmondta, hogy az új blokkok telephely vizsgálati és értékelési engedélyéhez kapcsolódó feladatok ellátásához megfelelő erőforrásokkal rendelkezik az Országos Atomenergia Hivatal. Az engedélyezési eljárás, valamint a felügyeleti tevékenység későbbi feladatainak ellátásához szükséges további erőforrásokról még folynak a tárgyalások, de húsz ember felvételére már megvan az anyagi fedezet. Az új blokkok hűtésére vonatkozó kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: bármilyen megoldás szóba jöhet – a frissvízhűtés, amelyhez a Duna vizét használják, de akár hűtőtornyos elképzelés is megvalósulhat. A konkrét számítások alapján lehet meghatározni, hogy milyen technológia alkalmazható.A sajtóanyagot, valamint a sajtótájékoztatón vetített előadást itt érheti el.Facebook megosztás