ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A NAÜ főigazgatója hivatalos találkozón fogadta a magyar delegációt a NAÜ 60. közgyűlésének margóján

2016.09.30

Szeptember 28-án a magyar delegáció Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkárának vezetésével kétoldalú megbeszélést folytatott Yukiya Amanoval, a NAÜ főigazgatójával, amelyen Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója is részt vett. A találkozóra Bécsben, a NAÜ 60. közgyűlése alkalmából került sor.


Aradszki András kiemelte: hazánk nagyra értékeli azt a jelentős munkát, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség végez a nukleáris technológia különböző területein.

„Hiszünk benne, hogy az országok nukleáris programjainak a legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek kell megfelelniük és elismerjük a NAÜ meghatározó, egész világra kiterjedő szerepét a nukleáris biztonság támogatásában.” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a NAÜ ezirányú tevékenysége Magyarország számára is rendkívül hasznos.

Aradszki András kiemelte, hogy Magyarországon meghatározó szerepe van az atomenergiának, és hazánk azzal hosszú távon számol az energiamix részeként. „A Nemzeti Energia Stratégiával összhangban Magyarország fenn szeretné tartani a meglévő nukleáris kapacitásait” – hangsúlyozta az államtitkár. Aradszki András üdvözölte a NAÜ döntését, amely szerint a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) a jövőben a NAÜ hivatalos Együttműködő Központja lesz a nukleáris törvényszéki analitika területén, hozzátéve, hogy ez a fejlemény újabb lehetőség a hazánk és a NAÜ közötti szakmai együttműködés megerősítésére.

A megbeszélésen Yukiya Amano felhívta a figyelmet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül megvalósuló nemzetközi kapcsolatok kiemelt szerepére, a NAÜ misszióinak és képzéseinek a jelentőségére, továbbá kiemelte, hogy Magyarország fontos partner a NAÜ számára és továbbra is számít együttműködéséreFacebook megosztás