ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Elindult a nukleáris szakjogász képzés

2016.02.02

A Széchenyi István Egyetemen 2016. március 1-től induló, három féléves nukleáris jogi szakjogász szakirányú továbbképzési szakon az OAH munkatársai is oktatnak majd.


Az egyetem honlapján található információk szerint a képzés célja olyan – már jogi diplomával rendelkező – szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek a nukleáris energia hasznosításával összefüggő jogi kérdésekről és ennek következtében képesek a szakmai feladatok magas szintű ellátására központi közigazgatási szerveknél, szabályozó hatóságoknál kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, más állami szerveknél közalkalmazottként, gazdálkodó szervezeteknél jogtanácsosként, illetve nemzetközi szervezetek tisztviselőjeként.

A szakjogászok képzését mindenekelőtt az indokolja, hogy a nukleáris területen több jogágon átívelő, speciális belső jogi és nemzetközi szabályok vannak érvényben. A képzés – ezek megismertetése mellett – a graduális oktatásban szerzett jogi tudást egészíti ki szak-specifikus, kifejezetten a nukleáris jogi területre jellemző, nemzetközi standardokon, uniós és egyéb nemzetközi kötelezettségeken alapuló és gyorsan változó, állandóan bővülő ismeretanyaggal.

Az OAH részéről Horváth Kristóf főigazgató-helyettes, Petőfi Gábor főosztályvezető, Vincze Árpád főosztályvezető, Stefánka Zsolt osztályvezető és Silye Judit EURATOM tanácsadó vesz részt a képzésben oktatóként. A szakon Rónaky József, az OAH korábbi főigazgatója és Koblinger László, az OAH volt főigazgató-helyettese is tanít majd.

A tervek szerint olyan témákról tartanak előadásokat többek között, mint a hatósági igazgatás az atomenergetika területén, a nukleáris technikai és sugárvédelmi ismeretek, a nemzetközi atomszervezetek, a nukleáris fenyegetés és az ellene való védelem, valamint a nukleáris exportok szabályozása.

A szakkal kapcsolatos további információkat itt érhet el.Facebook megosztás