ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Török szakértői delegációt fogadott az OAH

2023.09.09
Török delegáció Török delegáció

2023. szeptember 5-7. között kilencfős török hatósági delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal annak az együttműködési megállapodásnak a keretében, amit 2022 őszén kötött a török nukleáris hatósággal. A török szakértők háromnapos programjuk során elsősorban az OAH hatósági felügyeleti tevékenységéről kaptak tájékoztatást a már működő atomerőművi blokkok vonatkozásában.


Az OAH szakértői áttekintést adtak az üzemelő atomerőművek tekintetében az öregedéskezeléssel kapcsolatos hazai szabályozásról, a biztonsági kultúra felügyeletéről, ellenőrzési tevékenységről és kapcsolódó képzésekről, az üzemeltetésitapasztalat-hasznosítással kapcsolatos hatósági gyakorlatról, valamint a kutatóreaktorok ellenőrzéséről.

A török hatóság munkatársai a törökországi, új atomerőművi blokkok létesítéséhez kapcsolódó tapasztalataikat osztották meg, külön kitérve az építészeti és berendezésgyártási témakörökre.

A program keretében ellátogattak a Paksi Atomerőműbe is, ahol többek között megtekintették a reaktor- és a turbinacsarnokot, valamint a Karbantartó Gyakorló Központot.

Az OAH számára kiemelten fontosak a török-magyar szakértői találkozók, mert Törökországban szintén VVER-típusú reaktorokat létesítenek, így a török hatóság jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú, új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletével kapcsolatban.Facebook megosztás