ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Intenzív kétoldalú tárgyalások Bécsben

2017.09.26

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 61. közgyűlése lehetőséget biztosított az Országos Atomenergia Hivatal számára, hogy több mint tíz ország nukleáris hatóságával folytasson felső vezetői, illetve szakértői szintű kétoldalú megbeszéléseket.


Kormányközi egyezmények alapján az OAH által kötött szakmai megállapodások keretében szokásos éves találkozóra került sor a belorusz, a török, a finn, az orosz, a horvát és az amerikai nukleáris hatóságok vezetőivel. A megbeszéléseken az elmúlt év értékelése, valamint a jövő évi együttműködések iránya szerepelt fő témaként.

Magyar-szlovén-szlovák-cseh négyoldalú találkozóra is sor került, ahol elsősorban azokat a szakmai kérdéseket vitatták meg a résztvevők, amelyeknél közös álláspont kialakítására lehet szükség a nemzetközi szervezetek felé.

Első ízben került sor találkozóra, és ennek keretében együttműködési megállapodás aláírására a lengyel és a marokkói nukleáris hatóságokkal. A megbeszélésen a felek az együttműködés első gyakorlati lépéseit is meghatározták. Ennek megfelelően a közeljövőben szakértői delegációk látogatnak Magyarországra.

A lengyel, a marokkói, az egyiptomi, az iráni és a török hatóság jelezte, hogy számítanak a magyar nukleáris szabályozással kapcsolatos tapasztalatok megosztására a nukleáris biztonság, a védettség és a sugárvédelem területén.Facebook megosztás