ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Kísérleti atomrobbantás Észak-Koreában

2013.02.12

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének bécsi központjában 2013. február 12-én bejelentették, hogy szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén. Közleményük szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megerősítette, hogy végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. Tóth Tibor, a szervezet főtitkára emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanács 2009. júniusi határozatára, amelyben egyrészt elítélték az előző, 2009 májusában végrehajtott észak-koreai kísérletet, másrészt felhívták Észak-Koreát, hogy csatlakozzon az atomcsend egyezményhez.


Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (amelynek rendelkezései szerint a részes államok egyike sem végezhet atomfegyverrel vagy bármilyen más nukleáris szerkezettel kísérleti robbantásokat) 2013. február 12-én közleményt tett közzé arról, hogy megfigyelőrendszere szokatlan szeizmikus eseményt érzékelt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság területén. Az esemény pontosításához további adatok és elemzések szükségesek. Ha a további vizsgálatok igazolják, hogy nukleáris kísérlet történt, az egyértelmű fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. A szervezet globális ellenőrzési rendszert tart fenn, a bécsi Nemzetközi Adatközpontba beérkezett nyers, illetve feldolgozott adatok a részes államok, így Magyarország számára is hozzáférhetőek. A Nemzetközi Adatközpont első esemény listája alapján 2013.02.12-én magyar idő szerint 02:57-kor Észak-Koreában 4,9-es magnitúdójú a természetestől eltérő szeizmikus esemény történt. A nyers adatokat az Országos Atomenergia Hivatal, – ami Hazánkban az elsődleges Nemzeti Kapcsolattartási Pont – is lekérdezte és a rezgés helye megegyezik a 2006-os és 2009-es robbantás helyszínével, de a mostani földmozgás erőssége a korábbiakat meghaladta. Észak-Korea az Átfogó Atomcsend Szerződést nem írta alá.

A Nemzetközi Adatközpont első esemény listája alapján 2013.02.12-én 15 szeizmo-akusztikus esemény történt, a narancssárga nyíl az Észak-Koreában érzékelt rezgést jelöli. (Az eseményt jelölő szín a mélységet mutatja: piros 0-70 km, zöld 70-300 km, kék >300 km. A szürke kör nagysága a magnitúdó nagyságával arányos).Facebook megosztás