ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A NAÜ nukleáris biztosítéki felügyelőinek képzése Magyarországon

2013.04.03

Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszeréhez. A magyar támogató program részeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – a NAÜ-vel közösen – ismét továbbképzést tartott a NAÜ ellenőrei számára.


A 2013. március 25-29. között megrendezett tanfolyam célja a helyszíni ellenőrzési tevékenységek Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti gyakorlása volt. Az OAH Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztálya szervezésében megrendezett egyhetes képzés során a hét gyakorló ellenőr és négy vezető koordinátor – az OAH felügyelőivel közösen - csoportokba osztva végzett ellenőrzéseket az egykori mecseki uránbánya Mecsek-ÖKO Zrt.-hez tartozó területén, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont és az Izotóp Intézet Kft. épületeiben, valamint a GANZ Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft-nél. A gyakorlat előkészítésében és lebonyolításában aktívan részt vettek a létesítményi biztosítéki felelősök is, akik nagyban hozzájárultak a képzés sikeréhez.
A képzés utolsó napján a munkacsoportok tagjai és a vezető koordinátorok az OAH-ban számoltak be az elvégzett ellenőrzésekről és a levont következtetésekről. Dr. Stefánka Zsolt osztályvezető az OAH felügyelőinek észrevételeit összegezte és kifejtette, hogy a közösen megszervezett gyakorló továbbképzés során szerzett tapasztalatok a magyar hatóság szakemberei számára is hasznosak voltak.Facebook megosztás