ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Együttműködési megállapodás megújítása az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjával

2013.04.15

Az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) az eddigi sikeres együttműködés megújításáról és kiszélesítéséről határozott. A megújított megállapodást dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója, valamint dr. Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója 2013. április 11-én írta alá.


Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelt fontosságú, hogy szorosan együttműködjön azokkal a partnerekkel, akikre hatósági feladatainak elvégzése során műszaki szempontból támaszkodhat.

2012-ben több olyan új hatósági feladat is felmerült, amelyek nem jelentek meg a műszaki háttértámogató intézményekkel kötött korábbi megállapodásokban. Ilyen feladat az új blokkok létesítésével kapcsolatos hatósági előkészítő tevékenység, valamint a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása. Ezen kívül az OAH-ban végbement szervezeti változások is indokolták az eddigi együttműködések felülvizsgálatát és megújítását. Ennek mentén az OAH a korábbi sikeres együttműködésre alapozva kezdeményezte az egyik legfontosabb partnerével, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjával kötött megállapodás megújítását, valamint az együttműködés lehetséges tématerületeinek kiszélesítését. A megújított együttműködési megállapodás aláírására 2013. április 11-én került sor. Az együttműködés kiterjed a biztonsági elemzésekre (pl. fűtőelemek viselkedése, súlyos baleseti elemzések, tároló és szállító eszközökkel kapcsolatos szakértői vélemények), valamint a tudományterületek körére (reaktorfizika, biológia, kémia, emberi tényezők vizsgálata, stb.). A megállapodásban többek között megjelennek olyan tématerületek is, mint az üzemelő és az új blokkok biztonsági kérdései, vagy a nukleáris védettséggel, nukleáris biztosítéki tevékenységgel összefüggő kérdések.Facebook megosztás