ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Sikeres volt az OAH által szervezett BOOSTER gyakorlat

2013.05.16

2013. május 16-án sikeresen lezajlott az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett BOOSTER gyakorlat, amellyel a legújabb technológiák kerültek Magyarországra kipróbálásra. A feltételezett sugárszennyezéses, robbantásos merénylet szimulációja során a BOOSTER rendszer támogatta a hatékony, gyors és megalapozott döntéshozatalt. A rendszer bebizonyította, hogy a különböző technológiákat, szoftvereket és kommunikációs megoldásokat integrálva hatékonyabban működhet az emberi életek védelmében (akár egy robbantásos merénylet, akár egy nukleáris baleset után), mint a jelenleg rendelkezésre álló eszközök.


Akár egy balesetnél, akár egy merényletnél a károk enyhítéséhez kapcsolódóan alapvetően fontos a potenciális érintettek gyors azonosítása, és az elszenvedett sugárterhelés szerinti elkülönítése az időbeli orvosi beavatkozások megkezdése érdekében. Az EU 7. kutatási keretprogram (FP7) támogatásával fejlesztett BOOSTER technológia ebben segíti az elsődleges beavatkozó erőket. A projektben 5 ország (Spanyolország, Németország, Franciaország, Írország és Magyarország) szakemberei vesznek részt. Az Országos Atomenergia Hivatal a rendszerrel szemben támasztott követelmények meghatározásában vett részt, valamint vállalta a BOOSTER gyakorlat megszervezését. A projekt keretében kifejlesztett, a terepen gyorsan bevethető, többféle érzékelőt és elemzési technikát, kommunikációs technológiát integráló, mobil döntéstámogató rendszer egyedülálló, melynek prototípusa a mostani gyakorlat során került bemutatásra. A világon egyedülálló a magyarországi BOOSTER gyakorlat, mivel a prototípusokat eddig csak külön-külön tesztelték (hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja), de rendszerként most próbálták ki először, így a magyar szakemberek felkészültsége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. A mintegy 100 fős gyakorlaton a bevetett eszközöket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (hasonló szituációban bevethető) mobil egysége tesztelte. Az eseményen megfigyelőként részt vett 6 külföldi szakértő és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársa is.

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese kiemelte: sikeres volt a gyakorlat, mert a különböző intézetek, szervezetek által kifejlesztett eszközök megfelelően együttműködtek, illetve a módszertan alkalmas arra, hogy a rendszer a gyakorlatban is jól működjön. Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató-helyettes elmondta: a projekt teljes költségvetése több mint 3 millió euró. A tájékoztatón kiosztott sajtóanyagot itt érheti el, a prezentációt innen töltheti le.Facebook megosztás