ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nukleáris kereskedelem: elemzés és előadás a biztonság és a védettség érdekében

2019.05.16
szakmai rendezvény szakmai rendezvény

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) „Nuclear Trade Analysis” programjának keretein belül az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2019. május 9-én került sor arra a szakmai rendezvényre, amelyen a hazai nukleáris kettős felhasználású (békés célokat szolgáló, illetve ettől eltérően is felhasználható) termékek, technológiák előállításával, illetve forgalmazásával foglalkozó hazai cégek kaptak tájékoztatást a program részleteiről. Az előadások során a résztvevők olyan, a proliferáció (nem békés célú felhasználás) elleni harccal kapcsolatos információkkal ismerkedhettek meg, amelyeket saját munkájuk során is jól hasznosíthatnak.


A rendezvényen a NAÜ nukleáris kereskedelmi elemzője és Budapest Főváros Kormányhivatalának szakértője, valamint az OAH munkatársa tartott előadást tizenegy hazai nukleáris kettős felhasználású termékek (technológiák) előállításával vagy forgalmazásával foglalkozó cég képviselői számára.

A NAÜ 2006-ban indította el „Nuclear Trade Analysis” elnevezésű programját, amelynek célja a nukleáris és nukleáris kettős felhasználású termékek kereskedelmével kapcsolatos információk gyűjtése a tagországok közreműködésének segítségével. Magyarország a NAÜ-nek nyújtott Támogató Program keretében 2012-ben csatlakozott a programhoz, a mostanihoz hasonló rendezvényre 2013-ban került sor.

A megbeszélésen a NAÜ szakembere tájékoztatást nyújtott a program részleteiről, a proliferáció-gyanús megkeresések felismerhetőségéről és a nukleáris kettős felhasználású termékek (technológiák) előállításával vagy forgalmazásával foglalkozó cégek szerepének jelentőségéről a nukleáris proliferáció elleni harcban. A program folytatásában további cégek képzésére is sor kerül majd.Facebook megosztás