ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Négy új útmutató jelent meg az OAH honlapján

2016.11.15

Két útmutató a radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyeletéhez, kettő pedig a nukleáris létesítmények biztonsági felügyeletéhez kapcsolódik.


Radioaktívhulladék-tárolók Üzemeltetés Megalapozó Biztonsági Jelentésének, valamint a Létesítést Megelőző Biztonsági Jelentésének tartalmi és formai követelményeihez kapcsolódóan két útmutatót tett közzé az Országos Atomenergia Hivatal.

A biztonsági jelentésnek egy olyan komplex és folyamatosan bővülő dokumentumnak kell lennie, ami az adott létesítmény tervezésétől kezdve folyamatosan rögzíti a létesítmény biztonságának szempontjából lényeges információkat, melyek alapján el lehet végezni a tárolólétesítmény biztonságának értékelését. A két útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a radioaktívhulladék-tároló Üzemeltetést Megalapozó Biztonsági Jelentésére, valamint a Létesítést Megalapozó Biztonsági Jelentésére vonatkozó követelmények teljesítésének módjára.

Linkek az útmutatókhoz:

http://www.oah.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/177F9AFC43CBA8B6C1257EF9003AD817/$File/T0.5v1.pdf

http://www.oah.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/177F9AFC43CBA8B6C1257EF9003AD817/$File/T0.6v1.pdf

Hatósági jogosítvány megszerzése a nukleáris létesítményekben

Az útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a munkavállalók nukleáris biztonsági hatósági vizsgáztatásával kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából. A nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetésének egyik alapfeltétele, hogy a személyzet ismerje, értse és tartsa be a tevékenységét szabályozó eljárásokat, és hogy a rábízott feladatok elvégéséhez szükséges megfelelő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezzen. Az útmutató a nukleáris létesítményekben a biztonság szempontjából meghatározó munkakörök betöltéséhez szükséges jogszabályi előírások értelmezését és indoklását, az előírások teljesítésével összefüggő ajánlásokat tartalmazza. Az OAH az útmutatót a hatósági elvárások pontos értelmezése, és a hatósági jogosítvány megszerzéséhez szükséges szabályozással, eljárással és dokumentálással kapcsolatos tevékenységek támogatása céljából adja ki. Az ajánlások többsége a biztonság szempontjából fontos, illetve más munkakörök esetében is alkalmazható.

Link az útmutatóhoz:

http://www.oah.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/ACA1C323EB58E62DC1257BE9002CD900/$File/AKF1.32v1.pdf

Útmutató a kutatóreaktorok Végleges Biztonsági Jelentésének tartalmi és formai követelményeihez

Az útmutató ajánlásokat tartalmaz a kutatóreaktorokra vonatkozóan, a Nukleáris Biztonsági Szabályzat 5.2.2.4900. pontja szerint kidolgozandó Végleges Biztonsági jelentésének létrehozásával, tartalmával és karbantartásával kapcsolatban. Az útmutató célja, hogy részletesebb ajánlásokat adva segítse az engedélyest a kutatóreaktorok Végleges Biztonsági Jelentésére vonatkozó jogszabályi előírások teljesítésében, valamint ismertesse a jogszabályok teljesítésének OAH által javasolt módját.

Link az útmutatóhoz:

http://www.oah.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/ACA1C323EB58E62DC1257BE9002CD900/$File/K1.57v1.pdfFacebook megosztás