ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Lezajlott a WENRA őszi ülése

2021.10.19
WENRA WENRA

2021. október 14-15. között részben személyes jelenléttel Párizsban, részben online csatlakozással került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) őszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyalták a WENRA-stratégia végrehajtásának aktualitásait, az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatainak részleteit, elfogadták a munkacsoportok beszámolóit.


Az ülésen részletesen tárgyalták a 2. TPR-folyamatban kidolgozandó nemzeti jelentésekre vonatkozó műszaki specifikáció tervezetét. A felülvizsgálat témájához kapcsolódóan javasolt fokozatos megközelítés elvének alkalmazását a WENRA tagsága elfogadta (az elemzés mélysége az adott létesítmény fajtájától függjön). A dokumentum véglegesítéséhez még további széleskörű egyeztetések szükségesek, mielőtt az EU legmagasabb szintű nukleáris tanácsadó szerve, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja jóváhagyja azt.

Megállapodás született arról, hogy a kanadai hatóság (CNSC) – az eddigi megfigyelői tagsága helyett – társult tagja legyen a WENRA-nak, valamint az Egyesült Államok hatóságának (US NRC) megfigyelői kérelmét is elfogadták.

A plenáris ülés meghallgatta a WENRA egyes munkacsoportjainak elmúlt időszakban végzett tevékenységeiről szóló beszámolókat, majd a tagok döntöttek arról, hogy a következő plenáris ülésre 2022. április 5-6-án kerül sor.Facebook megosztás