ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló a sugárvédelmi szakértői tevékenységekkel összefüggő követelmények módosulásáról

2020.09.28
Módosuló követelmények Módosuló követelmények

A 2020. március 5-én megjelent 36/2020. (III. 5.) Korm. rendelet több ponton módosította a 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet sugárvédelmi szakértői tevékenységgel összefüggő követelményeit. Az alábbi összefoglaló a legfontosabb változásokra kívánja felhívni az engedélykérelem benyújtása előtt állók, valamint a már engedéllyel rendelkező szakértők figyelmét.


2020. július 1-től sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásának engedélyezése két szakirányra kérelmezhető: (1) egészségügyi, valamint (2) nukleáris és egyéb ipari alkalmazások – beleértve az oktatást és a kutatást. A változásnak megfelelően módosult az engedélykérelem összeállításához segítséget nyújtó SV-8. sz. útmutató 1.sz. mellékleteként elérhető formanyomtatvány, amelyben már csak a fenti két szakirány megjelölésére van lehetőség. A jogszabályváltozás fontos következményeként a hatósági eljárásokban sugárveszélyes munkahelyek és alkalmazások tervezésekor csak olyan sugárvédelmi szakértő működhet közre, akinek az Országos Atomenergia Hivatal által kiadott engedélyében az említett két szakterület közül az adott alkalmazás jellegének megfelelő szakirány szerepel.

A korábban kiadott engedélyekben szereplő „ipari alkalmazások sugárvédelmi tervezése”, „nukleáris létesítmények sugárvédelme”, „nukleáris veszélyhelyzet kezelés” szakterületek külön eljárás nélkül a nukleáris és egyéb ipari alkalmazások szakiránynak, az „orvosi radiológiai alkalmazások sugárvédelmi tervezése” szakterület pedig az egészségügyi szakiránynak feleltethető meg. A „dozimetria, a személyi monitoring”, a „környezeti monitoring, a környezeti hatások sugárvédelmi értékelése”, az „ionizáló sugárzások mérési módszerei”, valamint a „radioaktív hulladékok kezelése és tárolása” szakterületek megfeleltetését kérelemre az Országos Atomenergia Hivatal külön eljárásban állapítja meg, amelyben figyelembe veszi az eredeti kérelem alapját képező szakmai referenciákat, valamint a megfeleltetési kérelemhez csatolt új igazolásokat is.

Az SV-8 sz. útmutató 1.sz. mellékleteként korábban is elérhető szakmai referenciaösszesítő táblázat a 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet 9. mellékletének részévé vált, így a továbbiakban annak kötött formájától a kérelem előterjesztésekor eltérni nem lehet. Új sugárvédelmi szakértői engedélykérelem benyújtásakor vagy meglévő engedélyben szereplő szakirányok elismertetésére indított eljárások esetében a jogszabályi formával azonos tartalmú útmutató-melléklet továbbra is használható.Facebook megosztás