ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Jordán delegációt fogadott az OAH

2017.07.31

2017. július 24–25. között ötfős jordán delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal. A tudományos látogatás az ENCO (többek között radioaktív hulladékok kezelésével is foglalkozó független szakértő cég) szervezésében zajlott. A látogatás célja az volt, hogy a radioaktív hulladékok kezelése területén egy nagyobb tapasztalattal rendelkező országtól szerezhessenek ismereteket a jordán nukleáris és környezetvédelmi szakemberek.


A hivatal a tudományos látogatás céljának és az ENCO kérésének megfelelően két napos programot dolgozott ki a jordán delegáció számára. A program során előadások hangoztak el az alábbi témákban: a radioaktív hulladékok és a kiégett nukleáris üzemanyag kezelésére vonatkozó magyar nemzeti politika és nemzeti program, a jogszabályi háttér és a hatósági szabályozási rendszer bemutatása, a hatósági engedélyezési és ellenőrzési eljárások, közmeghallgatások szervezése, radioaktív hulladékok kezelésével összefüggő nemzetközi együttműködés.

Az előadások rendkívül interaktívan zajlottak, sokszor alakult ki intenzív szakmai eszmecsere a magyar és jordán fél között egy-egy téma kapcsán. Az előadásokat követően a jordán szakembereknek lehetőségük volt részletesebben is megvitatni a felmerülő kérdéseiket a magyar nukleáris hatóság munkatársaival.

A hét további részében a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. létesítményeit (Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Radioaktív Hulladék Tároló és Feldolgozó) látogatta meg a delegáció.Facebook megosztás