ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Több mint félszáz újságíró vett részt az OAH évindító sajtótájékoztatóján

2014.01.23
Biztonság mindenekelőtt! Évindító sajtótájékoztató Biztonság mindenekelőtt! Évindító sajtótájékoztató

Az eddigieknél is fontosabbá vált az atomenergia biztonságos alkalmazásának kérdése az üzemidő-hosszabbítás és a tervezett új blokkok miatt – hívta fel a figyelmet Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a hivatal évindító sajtótájékoztatóján. A 2014. január 23-i eseményen a főigazgató kiemelte: a „Biztonság mindenekelőtt!” mottó jelzi, hogy az Országos Atomenergia Hivatal tevékenységeit mennyire meghatározza a biztonság kérdésköre, a hatósági feladatok ellátásától kezdve a nemzetközi együttműködéseken keresztül a tájékoztatásig.


Fichtinger Gyula az üzemidő-hosszabbításról szólva elmondta, hogy az 1-es blokk üzemidejének meghosszabbítása megtörtént, a 2. blokkra vonatkozó kérelem beérkezett. Az OAH bevonta a környezetvédelmi szakhatóságot, a hivatalnak 2014 végéig kell döntést hoznia.

A főigazgató az új blokkokhoz kapcsolódóan aláhúzta: a hatósági feladatokra való felkészülést már 2009-ben megkezdte a hivatal. A jogi szabályozási háttér is változott és változik, biztonságos keretet nyújtva a beruházáshoz. A nyitottság és párbeszéd jegyében a hivatal javasolta az Atomtörvény módosítását: a szabályozás már meghatározza azokat a lényeges eljárásokat, amelyeknél közmeghallgatást kell tartani a lakosság, valamint a civil és szakmai szervezetek bevonására.

Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese a célzott biztonsági felülvizsgálat (stressz teszt) alapján végrehajtandó akciótervről adott tájékoztatást, valamint arról, hogy a radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyelete 2014. június 30-tól az OAH hatáskörébe kerül. „Magyarország jól szerepelt” – hangsúlyozta az EU elvárásainak megfelelő, még 2012-ben eldöntött akcióterv kapcsán, hozzátéve, hogy az intézkedések hatósági felügyeletére kialakított hazai rendszert nemzetközi szinten is példaként említették.

Vincze Árpád főosztályvezető az IPPAS felülvizsgálatról szóló ismertetőjében kiemelte: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tüzetesen átvilágította a nukleáris és radioaktív anyagok, valamint kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének magyarországi rendszerét. A NAÜ szakértői számos jó gyakorlatot azonosítottak: az OAH szakemberei által az előkészítésre alkalmazott eljárást például az Amerikai Egyesült Államok nukleáris hatósága (USA NRC) követte. A főosztályvezető beszámolt a májusban tartott BOOSTER gyakorlatról , valamint arról, hogy az OAH a nemzetközi együttműködések keretében milyen képzéseket tartott 2013-ban, valamint beszámolt a 2014-es tervekről.

A sajtótájékoztató anyagát itt érheti el, a sajtótájékoztatón vetített prezentációt innen töltheti le.Facebook megosztás