ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH kérésére tájékoztatást adott a fehérorosz hatóság az osztroveci atomerőműben történtekről

2020.11.17
Forrás: minenergo.gov.by Forrás: minenergo.gov.by

Az Országos Atomenergia Hivatal kérésére a fehérorosz nukleáris hatóság, a Goszatomnadzor, tájékoztatta az OAH-t az osztroveci atomerőműben november 8-án történtekkel kapcsolatban. Eszerint a Pakson építendő új blokkokhoz hasonló erőmű 1-es blokkjának „energetikai indítása” közben két feszültségváltó mérőtranszformátor rejtett, gyártási hibája miatt zárlat keletkezett, ezért az elektromos védelmi rendszer leállította a blokkot. Ezek a berendezések (kisméretű mérőtranszformátorok) rendeltetésük szerint a generátor és a blokk transzformátor közötti villamos vezetékek feszültségének mérésére szolgálnak. Az esemény az erőmű nukleáris biztonságára nem volt hatással, egyéb berendezéseket nem veszélyeztetett, a biztonsági rendszereket nem érintette, cseréjüket követően a tervezettek szerint folytatódik az 1-es blokk indítása.


Az OAH kiemelten figyel, gyűjt és hasznosít minden olyan tapasztalatot, amely segíti az atomenergia biztonságos alkalmazását, valamint rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a hatósági eljárásokról, döntésekről.

Az új atomerőművi blokkok létesítésének hatósági felügyeletéről bővebb információt ide kattintva érhet el az OAH honlapján.Facebook megosztás