ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Részletes jelentést adott ki a NAÜ az ukrán helyzetről

2022.09.09
NAÜ-jelentés NAÜ-jelentés

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. szeptember 6-án tette közzé azt az ötvenoldalas jelentést, amely áttekinti az előző, 2022. április 28-án közzétett jelentés óta eltelt időszakot, az ukrán nukleáris biztonsági, védettségi és biztosítéki helyzetet értékelve.


A jelentést közzétételét megelőzően szeptember elején a Nemzetközi Atomenergia Ügynökég 14 fős delegációja a NAÜ főigazgatójának vezetésével látogatást tett Ukrajnában. A misszió fő célja a katonai konfliktusban érintett Zaporizzsja Atomerőmű állapotának felmérése, valamint az arról történő hiteles tájékoztatás volt. A látogatást követően a NAÜ két ellenőre továbbra is a helyszínen maradt.

Az eddigi nyilatkozatokkal összhangban a jelentésben is leszögezik, hogy a konfliktus befejeződéséig a nukleáris biztonság szavatolása érdekében szükséges egy biztonsági (demilitarizált) övezetet létrehozni a Zaporizzsja Atomerőmű körül, amely megakadályozza a létesítmény további harci cselekményekből eredő sérüléseit. A NAÜ azonnali intézkedést sürget a zóna létrehozása érdekében és a szembenálló felek között lehetőség szerint közvetítőként is elősegíti a nukleáris biztoság növelését célzó övezet létrehozását.

A főigazgató által jegyzett jelentés a NAÜ honlapján olvasható angol nyelven.

A korábbi jelentést ide kattintva érheti el.Facebook megosztás