ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az éjszaka esett csapadék segítette az oltást Csernobilban

2020.04.15
Csernobil Csernobil

Mintegy 10 nappal ezelőtt gyulladt ki a Csernobil mellett található erdőség. Bár a hatóságok azonnal megkezdték a tűz oltását, az nagyobb területen szétterjedt a szárazság miatt. A legutóbbi információk szerint április 14-én először feltámadt a szél, amely nehezítette az oltást, ezt követően viszont jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, amely nagymértékben segítette a tűzoltók munkáját. Az ukrán belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint jelenleg már csak parázslás figyelhető meg helyenként, amit helikopterekkel oltanak, illetve ahol könnyebb a megközelíthetőség, ott tűzoltó gépjárműveket vetnek be. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat vezetőjének tájékoztatása szerint a helyzetet uralják, és sikerült megakadályozni, hogy a tűz elérje a szarkofágot, illetve a területen elhelyezett radioaktívhulladék-tárolót.


Ukrajnában a háttérsugárzási értékek nem haladták meg az ott megengedett szintet. Az Országos Atomenergia Hivatal továbbra is figyeli az ukrán eseményeket, a tűz oltásának részleteit és az ottani hatóságok tájékoztatásait. Közvetlen kapcsolatban áll az ukrán nukleáris biztonsági hatósággal, továbbá követi az ukrán fél által a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség különböző adatbázisaiba feltöltött, a tűzzel kapcsolatos hivatalos értesítéseket is.

A magyarországi háttérsugárzás értékeiben szintén nem volt a normálistól eltérő változás.

(Ezúton jelezzük, hogy Magyarországon a szombathelyi mérőállomás meghibásodott, ezért nem valós adatokat szolgáltat. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.)

A csernobili erdőtűzzel kapcsolatban itt olvashatja korábbi hírünket.

Az OAH reagálását az álhírekre, félrevezető, aggodalmat keltő információkra pedig itt érheti el.Facebook megosztás