ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ Kormányzótanácsi ülés Bécsben

2019.11.27
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2019. november 18-22-ig került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának idei utolsó rendes ülésére, amelyen Magyarország már mint kormányzótanácsi tag vett részt. Az ülés legfontosabb témái között szerepelt a NAÜ műszaki együttműködési programjának 2020-2021-es projektciklusa, valamint az előző ciklusról szóló beszámoló, továbbá Cornel Feruta ügyvivő főigazgató részletes tájékoztatást adott a NAÜ iráni ellenőrzéseiről.


A műszaki együttműködés kapcsán magyar részről két hozzászólás hangzott el: a 2018-2019-es ciklushoz kapcsolódóan elmondtuk, hogy hazánk összesen kilenc regionális rendezvényt tartott, valamint a magyarországi szervezetek számos tudományos látogatót fogadtak más országokból. A következő ciklussal kapcsolatban hangsúlyoztuk azon projektek fontosságát, amelyek a nukleáris biztonság fejlesztését célozzák. Magyarország tájékoztatta a Kormányzótanácsot a diagnosztikus radiológiai tárgyú új magyar nemzeti projektről is, amelynek célja a hazai betegellátás javítása.

Iránnal kapcsolatban Cornel Feruta újból felhívta a figyelmet az együttműködés és a kötelezettségek betartásának fontosságára, illetve részletesen beszámolt a jelenlegi helyzetről. Észak-Koreáról szólva elmondta, hogy a NAÜ továbbra is nyomon követi az ország nukleáris programját nyíltan hozzáférhető információk és műholdképek alapján, valamint újból kérte, hogy működjenek együtt a NAÜ-vel (az ázsiai országból 2009-ben tiltották ki a NAÜ ellenőreit). Szíriával kapcsolatban is felhívta a figyelmet az együttműködés szükségességére.

A következő fontos esemény NAÜ közgyűlésének december 2-i rendkívüli ülése, amelyen jóváhagyják a Kormányzótanács által megválasztott új főigazgató, Rafael Grossi kinevezését.Facebook megosztás