ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.03.26
Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. Csernobilban megoldották a személyzet váltását, ugyanakkor a telephely közelében erdőtűz keletkezett, amelyet még nem tudtak eloltani. A Zaporizzsjai Atomerőmű továbbra is orosz katonai ellenőrzés alatt van, azonban az ukrán személyzet üzemelteti.


Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. A katonai események ellenére nem történt az elmúlt héten olyan esemény, ami a lakoságra radiológiai kockázatot jelentett volna.

Csernobilban az 1986-ban balesetet szenvedett reaktoron kívül, három már leszerelés alatt álló RBMK típusú reaktor blokk található. Az utolsó reaktorblokkot 2000-ben állították le. A nukleáris üzemanyagot ezekből már kitárolták és a telephelyen található átmeneti tárolókban helyezték el. A hűtést is biztosító áramellátást március 9-től ideiglenesen dízelgenerátorokkal biztosították, március 14-én sikerült helyreállítani a hálózatról történő árambetáplálást. A létesítményt jelenleg az orosz fegyveres erők ellenőrzik, azonban a működtetést az ukrán személyzet végzi. Az ukrán személyzet váltását több hét után sikerült megoldani.

Ezután azonban Slavutych települést - ami a csernobili telephelyet kiszolgáló személyzetnek és családjuknak otthont ad - a fegyveres konfliktus során több esetben nehéztüzérségi találat érte. Mariano Grossi – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója – aggodalmát fejezte ki a fejlemények miatt, mert a kialakult helyzet további veszélyt jelent az üzemeltető személyzetre és ezáltal a létesítmény megfelelő üzemeltetésére is.

A „kiürített zónában” több ponton erdőtűz keletkezett, a száraz időjárás miatt korábban is előfordultak hasonló események. Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása alapján a helyi tűzoltók mindent elkövetnek a keletkezett erdőtüzek megfékezésére, de jelenleg nem áll rendelkezésükre hálózati villamosenergia, amely megnehezíti az oltási tevékenységet. Az ukrán hatóság közölte, hogy az erdőtüzek – a sokéves tapasztalatok alapján – nem hordoznak jelentős radiológiai kockázatot a környéken élőknek sem. Az erre vonatkozó becslésekkel a NAÜ szakemberei is egyetértettek. A sugárzási értékek a tűz miatt nem emelkedtek meg, egész Európában, így Magyarországon is a szokásos háttérértékeknek megfelelőek.

A Csernobili Atomerőmű környezetvédelmi laboratóriumát a támadó fegyveres erők kifosztották. A berendezéseket és a kalibrációkhoz szükséges sugárforrásokat, valamint környezeti mintákat eltulajdonították. Ezek hollétét nem lehet ellenőrizni, pótlásuk a jelenlegi fegyveres konfliktus miatt lehetetlen. A rendelkezésre álló információk és a NAÜ véleménye alapján ez az incidens nem hordoz magában jelentős radiológiai kockázatot.

A létesítménnyel továbbra is nehézkes a kommunikáció, az üzemeltető telefonon tájékoztatja az ukrán hatóságot az eseményekről. A sugárzási mérések adatai nem elérhetőek a létesítményben. A nemzetközi biztosítéki rendszer keretében továbbra sem érkeznek meg az információk a NAÜ-höz.

A Zaporizzsjai Atomerőmű

Az atomerőmű közvetlen környezetében korábban fegyveres összetűzések voltak, amelyek során a nukleáris biztonságot közvetlenül nem veszélyeztető károk keletkeztek, ezeket helyre kell állítani, továbbá a fel nem robbant lőszereket is be kell gyűjteni, illetve hatástalanítani kell. Probléma keletkezett az erőmű külső áramellátásában, de ezt megoldották a szakemberek, a létesítmény hűtése folyamatosan biztosított volt. A létesítményt az orosz fegyveres erők ellenőrzik, továbbá a Roszatom szakemberei is jelen vannak az erőmű területén.

Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint az országban található négy atomerőmű 15 blokkja közül 8 működik, – kettő a Zaporizhzhyai, három a Rivnei, egy a Hmelnickiji atomerőmű és kettő a Dél-Ukrajnai atomerőműben – a sugárzási szint az összes atomerőmű körül normális, a személyzet 8 órás munkarendben váltja egymást.

Az OAH honlapján elérhetők az európai háttérsugárzási adatok, valamint a Paksi Atomerőmű üzemi adatai, amely egyben térképen mutatja az atomerőmű közelében lévő sugárzásmérő berendezések eredményeit is.Facebook megosztás