ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Felkészülés az IRRS-misszióra

2015.03.03

2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői delegációja felülvizsgálja (IRRS-misszió) az atomenergia biztonságos és békés célú felhasználásának felügyeletét ellátó hatósági rendszert hazánkban. Ehhez kapcsolódóan cikksorozatot indítottunk, melynek második részében most a misszióra történő felkészülésről írunk.


Miután 2012-ben az Országos Atomenergia Hivatal felkérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget a hazai hatósági rendszer felülvizsgálatára, az OAH irányításával megkezdődött a feladatok rendszerezése és összehangolása. 2013 novemberében projektirányító munkacsoportot hoztunk létre, amelynek többek között tagja az OAH főigazgatója, valamint a hivatal főigazgató-helyettesei is. A projektben az OAH-n kívül részt vesznek az érintett hatóságok (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala és a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) is.

Annak érdekében, hogy tisztán lássuk a feladatok mennyiségét és milyenségét, a projekt elindulása előtt, 2013 októberében a projektirányításban résztvevők IRRS-képzésen vettek részt a NAÜ-nél.

A projekt ütemtervének megfelelően 2014 elején elindítottuk az előkészítés szempontjából különösen fontos önértékelési folyamatot, amelyet az IRRS-modulrendszer szerint kialakított csoportbontásban végeztünk el az OAH munkatársai többségének közreműködésével. (24 kisebb munkacsoportot hoztunk létre, amelyből 12 munkacsoport az önértékeléshez kapcsolódó mintegy 4000 kérdést válaszolta meg, a másik 12 munkacsoport pedig ezeket a válaszokat értékelte és elemezte.)

Az önértékelés végrehajtása során az érintett hatóságok a tevékenységük jogi kereteit jelentő jogszabályokat, saját eljárásrendjeiket és szabályozásaikat összevetették a NAÜ által kiadott nemzetközi, követelmény szintű ajánlásokkal.

Az önértékelést követően SWOT-elemzést (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek felmérése) végeztünk, amely alapján akcióterv készült. Az akcióterv tartalmazza azokat az intézkedéseket, amelyekkel tovább fejleszthető a hatóságok hatékony működése.

A felkészülés során elkészített SWOT-elemzést és akciótervet a NAÜ nemzetközi felülvizsgáló csoportjának rendelkezésére kell bocsátani a misszió megkezdése előtt, mivel ez is része annak a csomagnak, amiből a felülvizsgáló csoport felkészül a felülvizsgálatra. Az anyagok angol nyelvre történő lefordíttatásáról a fogadó ország, jelen esetben Magyarország gondoskodik: eddig mintegy 900 oldalnyi fordítás készült el, további 300 oldal fordítása pedig folyamatban van.

Cikksorozatunk első részét itt olvashatja.Facebook megosztás