ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Négyoldalú hatósági találkozó Csehországban

2022.05.23
Négyoldalú találkozó Négyoldalú találkozó

A cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris hatóságok részvételével május 11-12-én a dél-morvaországi (Cseh Köztársaság) Mikulovban került sor az évente szokásos négyoldalú hatósági találkozóra. A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke vezette.


Az előző találkozót 2019-ben Szlovéniában rendezték, 2020-ban és 2021-ben az összejövetel a pandémia miatt elmaradt.

A résztvevők ismertették az elmúlt időszak kihívásainak kezelését, köztük az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatos intézkedéseket, valamint a hatósági felügyelet pandémiás viszonyok közötti megvalósításának tapasztalatait. Bemutatták, hogy milyen fontosabb jogi, szervezeti változások és működésbeli fejlesztések történtek hatóságaiknál. Tájékoztatást adtak azokról a nukleáris létesítményeikben bekövetkezett üzemi eseményekről, amelyek nemzetközi tapasztalatok levonására is lehetőséget biztosítanak. Áttekintést adtak a megvalósítási fázisban lévő atomerőművi blokkok (Mohi 3 és 4, Szlovákia) készültségéről, az új blokkok engedélyezésének állásáról (Paks2 projekt), illetve a tervezett új atomerőművi blokkok előkészületeiről Dukovani és Temelin (Csehország), Jaslovske Bohunice (Szlovákia), Krsko (Szlovénia) telephelyeken.

A küldöttségek megbeszélték a közös részvétellel zajló, harmadik országok nukleáris biztonsági hatóságainak felkészítését célzó EU-projektek végrehajtásának időszerű kérdéseit is.

A következő ülésre 2023-ban Szlovákiában kerül majd sor.Facebook megosztás