ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Újabb NAÜ-misszió Ukrajnában

2022.06.07
NAÜ-misszió NAÜ-misszió

2022. május 31. és június 3. között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb, immár a második missziót küldte Ukrajnába, hogy segítse a nukleáris biztonsággal összefüggő feladatok ellátását a csernobili atomerőmű telephelyén és a lezárt övezetben. A nemzetközi szakértők egyik kiemelt feladata, hogy az egykori erőművet körülvevő zónába telepített automata sugárzásmérő rendszert - mely a katonai invázió során megsérült - helyreállítsa. A misszió tagjai emellett felmérik a létesítmények állapotát, illetve helyszíni tréning keretében segítik az áprilisban átadott sugárszintmérő műszerek használatának elsajátítását. A NAÜ felügyelők ellenőrzik továbbá a nukleáris anyagok nyilvántartását és a korábban helyreállított biztosítéki adattovábbítási rendszer működését.


Rafael Mariano Grossi NAÜ-főigazgató jelezte, hogy további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a NAÜ külön misszió keretében eljusson az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőműbe is a biztonsági, védettségi és biztosítéki feladatok elvégzése céljából.

Az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktus okozta, a nukleáris biztonságot érintő problémák kezeléséhez Magyarország is hozzájárul. A nukleáris ipar hazai szereplői sugárzásmérő eszközöket és védőfelszerelést ajánlottak fel a NAÜ által kialakított nemzetközi segítségnyújtási egyezmény keretében beérkezett ukrán kérés teljesítéséhez. A csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítéséhez pedig a magyar tűzszerészek nyújtanak segítséget képzéssel és eszközökkel.

Ukrajna 15 működőképes atomerőművi blokkjából jelenleg nyolc reaktor csatlakozik az elektromos hálózathoz és vesz részt az energiatermelésben: kettő a Zaporizzsja Atomerőműben, három a Rivne Atomerőműben, kettő a Dél-Ukrajnai Atomerőműben és egy a Hmelnickij Atomerőműben. A további hét reaktort rendszeres karbantartás miatt állítottak le vagy tartalék üzemmódba helyeztek. Az ukrán hatóság jelentése szerint a biztonsági rendszerek továbbra is működőképesek mind a négy telephelyen, és folyamatosan biztosított a létesítmények külső áram ellátása.Facebook megosztás